Firma tootejuht Jaan Gustavson ütles, et tootmisettevõttena on Rapala Eestis tegutsenud 1997. aastast. Ettevõtte müügisüsteem tegutseb siin 1994. aastast.

“Varem kandis ettevõte nime Normark. Kui alustasime Eestis tootmisega, muutus nimi Rapala Eestiks,” selgitas Gustavson. Tema sõnul kuulub siinne firma Soome Rapala Oy kontserni.

Hoolimata sellest, et Rapala on Eestis maailma tipptasemel toodangut valmistanud juba viis aastat, pole avalikkus ettevõtte töödest-tegemistest suurt midagi kuulnud.

Pärnus rendib firma umbes 5000 ruutmeetri suurust tootmispinda ning annab tööd umbes 140 inimesele. Ettevõttes valmivad kahte tüüpi landid, mis on maailmas kõrgelt tunnustatud.

“Suurem osa meie toodangust läheb USA-sse. Üldse on Rapala kaubamärk märksa tuntum teisel pool Atlandi ookeani kui siin,” selgitas Rapala Eesti tootejuht.

Jänkidele valmistatakse umbes 75 protsenti toodangust. Samuti on Rapala toodang hästi tuntud Jaapanis, Kanadas ning Prantsusmaal.

Lisaks Eestile asuvad Rapala kontserni tehased veel Soomes, Hiinas ning Iirimaal.

Gustavsoni sõnul valmib ainuüksi Pärnu tehases ühe päeva jooksul umbes 40 000 lanti. Üldse on Rapala kontserni käes üle poole maailma landiturust.

Rapala toodete hulgimüüja Normark Eesti OÜ juhatuse liige Mati Banhard ütles, et Rapala lante müüb Eestis umbes 30 kauplust. “Müük läheb hästi, nagu ikka heade asjade puhul,” tunnistas Banhard.

Tema sõnul müüakse Rapala lante Eestis aasta jooksul kuni 20 000. Lantide hind kõigub 20-200 krooni vahel.

“Tooted lähevad eriti hästi näiteks Narvas, kuigi sealset elatustaset arvesse võttes on see isegi natuke kummaline,” lausus Banhard.

Normark Eesti esindaja sõnul ei müü ettevõte siinsel turul vaid Pärnu tehases valminud lante, vaid kogu kontserni toodangut, kaasa arvatud Hiina ning Iirimaa tehastes valmistatut.

“Me ei paku ainult valmistoodangut, vaid ka pooltooteid,” märkis Banhard.

Mehe hinnangul hoiavad Rapala tooted Eesti turust enda käes umbes kolmandikku.

Rapala tooteid iseloomustab kvaliteet

Harrastuskalastajate ajakirja Kalastaja toimetaja Vladislav Koržetsi hinnangul on Rapala kaubamärk äärmiselt tuntud ning eelistatud kalastajate seas.

“Rapala tooted on väga kvaliteetsed,” lausus Koržets. “Lantide juures on äärmiselt oluline landi mäng, ehk see, kuidas ta vees lapendab. Rapala landid on seejuures väga head.”

Koržetsi sõnul on ettevõtte tooted küll mõnevõrra kallid, kuid oma hinda väärt.

“Korralike lantide hind meie poodides algab umbes 70 kroonist ning ulatub 120-130 kroonini. Loomulikult on olemas ka kallimaid tooteid,” selgitas Koržets.