„Sellise otsuse me eile taaskord tegime, et kvalifitseerida Eventus Ehitus OÜ hankele ja tunnistada nende poolt tehtud pakkumine parimaks,“ ütles Ärilehele Pärnu linnapea Toomas Kivimägi.

Ärileht kirjutas eile, et Pärnu Rannastaadioni ehitushange on takerdunud vaidlustesse, mis jõudsid välja ringkonnakohtuni, kuid võitjat sellest vaidlusest ei selgunud. Vaidlus tekkis ühest hanketingimusest ja käis selle ümber, kas pakkuja peab olema varasemalt ehitanud terve staadioni, olulise osa sellest või piisab ka väiksest osast. Hanketingimustes polnud seda täpsustatud. Vaidlustuse esitasid teiseks jäänud ühispakkujad AS YIT Ehitus ja Lemminkäinen Eesti AS.

„Piltlikult öeldes vaieldi kohtus vaid selle üle, kas hanketingimustele vastamiseks piisab, kui pakkuja on viinud staadionile viis kärutäit mulda,” selgitas Kivimägi Ärilehele eelmisel nädalal.
Ringkonnakohus otsustas, et mitte - ettevõte peab olema varem ehitanud olulise osa staadionist. Kuna kohus sisustas ainult vaidluse tekitanud tingimuse mõtet, pidi Pärnu linnavalitsus kohtuotsusest lähtuvalt tegema uue otsuse.

„Oluline sisuline otsus oli hinnata Eventus Ehitus OÜ tehtud pakkumuse ja referentside vastavust nõudele, et pakkuja peab olema ehitanud või renoveerinud vähemalt ühe jooksuradadega jalgpalliväljakuga staadioni. Ringkonnakohtu otsus sisustas selle punkti ära – tehtud peab olema oluline osa töödest. Eventuse puhul me vaatasime kahte objekti, mida referentsina oli esitatud – nii Tamme staadionit kui ka Tehvandi staadionit. Mõlema esitatud referentsobjekti puhul on see nõue täidetud,“ selgitas Kivimägi, lisades, et kõik neli linnavalitsuse liiget toetasid otsust üksmeelselt.

Pärnu linnavalitsus tellis otsuse tegemiseks ekspertiisi AS Telora-E lepinguliselt konsultandilt Tanel Seppelilt, kes on sõltumatu ja riiklikult tunnustatud ehitusekspert. „Palusime analüüsida, kas Eventuse tehtud tööde puhul Tehvandi ja Tamme staadionil on tegemist olulise osaga ehitustöödest. Ekspert seda kinnitas. See oli meie jaoks väga oluline lisaargument,“ ütles Kivimägi.

Pärnu linnavalitsus annab oma vastava korralduse kuulutada hanke võitjaks Eventus Ehitus välja täna. Pärast seda on teiseks jäänud ühispakkujatel võimaluse otsus vaidlustada.

Ehitusturul on päris korralik vaakum, sellest tulenevalt on see tõenäosus muidugi olemas, et YIT ja Lemminkäinen linnavalitsuse otsuse vaidlustavad. Kõik tahavad ju ehitada, aga vanad eurorahad on otsa saanud ja uued ei ole veel avanenud, mistõttu on ehitusturul tööd oluliselt vähem. Ning Pärnu staadioni puhul on ju tegemist ikkagi üsna suure objektiga,“ rääkis Kivimägi.

„Loomulikult meile meeldiks, kui ei vaidlustataks, aga me ei saa seda õigust kelleltki ära võtta ega selle peale ka pahandada,“ ütles Pärnu linnapea ja lisas, et perspektiiv seekordset vaidlustust võita ei ole siiski väga suur.

Pärnu linnavalitsus tahab Rannastaadioni valmis saada 2016. aasta 1. juuniks.