Tormi- ja üleujutuskahjude hüvitamisel arvestab linnavalitsus pere keskmist sissetulekut. Suurema hüvituse saavad vähekindlustatud pered, kus keskmine sissetulek ühe leibkonna liikme kohta on kuni 2700 krooni kuus, teatas Pärnu linnavalitsuse avalike suhete nõunik.

Kõigepealt hüvitab linnavalitsus elanike katuseparanduse ja küttekulu. Need hüvitised peaksid elanikeni jõudma mõne päeva jooksul pärast linnaametnike külastust. Muude kahjude hüvitamine võtab rohkem aega, sest Pärnu linnavalitsusel ei ole veel teada, kui suured on abi andmise võimalused ja täpsed vajadused. Muude kahjude hüvitamise põhimõtted pannakse paika pärast riigipoolse finantsabi ja külastuste käigus täpsustatud kahjude selgumist.

Linnavalitsuse ametnikud alustavad alates esmaspäevast üleujutusalade elanike külastamist, et täpsustada kahjude suurust ja võtta elanikelt kontaktandmed hüvitiste väljamaksmiseks. Pärnu linnavalitsus palub elanikel säilitada rahu ja kannatlikkust, sest kuivõrd kahju on kannatanud 775 maja 5097 elanikku, võtavad külaskäigud aega ja esimestel päevadel kõigi juurde ei jõuta.

Katuste kahjud hüvitatakse siis, kui need on kindlustamata või kui kindlustusfirma seda kahju ei hüvita. Katustele tekitatud kahju maksmise ülemiseks piiriks loetakse 300 krooni ruutmeetri kohta.

Katuse parandamise hüvitise suurus oleneb perekonna sissetulekust. Peredele, kus sissetulek ühe leibkonna liikme kohta on kuni 2700 krooni kuus, hüvitab linnavalitsus katuseparanduse saja protsendi ulatuses. Suurema sissetulekuga peredele hüvitab linnavalitsus 30 protsenti katuse remondist. Korteriühistutele, kelle kulutusi ei ole hüvitatud ega hüvitata kindlustusettevõtete poolt, hüvitatakse linnavalitsuse varasema otsuse kohaselt 30 protsenti katuste remondikulust.

Kui katuse remondiks soovitakse saada hüvitist rohkem kui 10 000 krooni, tuleb esitada ehitaja ja kahjukannataja vaheline leping. Kuni 10 000 krooni suuruse hüvitise saamise aluseks sobib samuti ehitaja ja kahjukannataja vaheline leping, aga selle puudumisel võib esitada ka taastamismaksumuse hinnapakkumise koos materjali soetamise kuludokumentidega.

Kütte hüvitust saavad Pärnu elanikud, kelle küttepuud üleujutusvee tõttu kaduma läksid või kelle brikett kasutamiskõlbmatuks muutus. Linn annab neile maja- või korterielanikele kas kolm kuupmeetrit puid või kuni 1000 krooni, et endale sobiv küte muretseda. Selle küttekogusega peaks olema võimalik ahjuküttega elamised kuni kevadeni soojad hoida.

Üleujutusalade elanikele tagab linnavalitsus osaliselt ka jaanuarikuu elektrikulu maksumuse. 60 protsendi ulatuses hüvitatakse elektrikulu vähekindlustatud peredele ja 30 protsendi ulatuses peredele, kelle sissetulek liikme kohta on rohkem kui 2700 krooni kuus.