Valmose juhataja Joachim Smarzoch selgitas, et tehas ehitatakse kolmes etapis ja esimene neist maksab üle 80 miljoni krooni. Kõigepealt saab valmis 8300-ruutmeetrine viilhall, kuhu paigaldatavatest seadmetest on enamik juba Saksamaalt Pärnusse jõudnud, kirjutab Postimees.

Spoonitehasesse tulevad kasutatud seadmed, mille Pärnust palgatud 18 meest Saksamaal maha monteerisid. Praegu on tehase jagu seadmeid leidnud ajutise paiga liimimistsehhis.

Smarzoch selgitas, et spoonitehase süda on võimas katlamaja, mida köetakse tootmisjäätmetega. Spooni valmistamine algab pakkude keetmisest, mis võib kesta kolm ööpäeva. Siis on puit küllalt pehme, et spoonimasinasse saata.

Uude tehasesse tuleb kuus masinat, mis hakkavad spooni lõikama kolmel moel ja sellest sõltuvalt tuleb spoon eri mustrikombinatsioonidega.

Valmose personalijuht Ene Mironenkov kinnitas, et paljud inimesed on uues tehases töökohtade vastu huvi tundnud. “Eelistame varem puidu ja masinatega kokku puutunud mehi ja naisi, aga tehas õpetab töölised välja ka kohapeal,” lausus ta.

Ehkki spoonitehas alles kerkib, alustas liimimistsehh tööd juba möödunud aasta lõpul. Pärnu külje all kunagises seavabrikus asuvas tsehhis töötab 30 inimest, kes liimivad erinevas mõõdus teistelt valmistajatelt ostetud spoonilehti plaatidele ning saadavad mitmele Euroopa mööblitööstusele.

Valmos soovis spoonitehase rajada Tahkuranna valda, kuid seal tekitas spoonitehase ehitamise plaan kohalike elanike vastuseisu. Seejärel ostis firma Audru vallas maad.