Kasevineeritehase ehitus Pärnus on osa Metsä Woodi 100 miljoni euro suurusest investeerimisprogrammist, mille Metsä Wood avalikustas 2016. aasta juunis. Programm viiakse ellu perioodil 2017–2018. Uue tehasega luuakse Pärnus ligikaudu 200 töökohta. Tehas alustab tootmist 2018. aasta teisel poolel.

„Metsä Wood investeerib kasevineeri tootmisesse üleilmse kasvava nõudluse paremaks rahuldamiseks. Uue tehase asukoht Pärnus tagab väga hea logistikaühenduse meie põhiturgudega. Kasespoon toodetakse Soomes ja töödeldakse vineeriks Pärnu tehases. See on suur investeering meie konkurentsivõime parandamisse. Kasevineeri tootmisvõimsus Pärnu tehases saab olema 50 000 kuupmeetrit aastas,“ räägib Metsä Woodi tootmis- ja tehnoloogiajuht Jari Tikkanen.

Metsä Woodi ja Nordeconi vahel sõlmitud ehitusleping hõlmab 29 000 ruutmeetri suuruse tootmistsehhi ning olme- ja kontoriruumide ehitust.

Lepingu maksumus on enam kui 14 miljonit eurot, hinnale lisandub käibemaks. Tehas valmib 2018. aasta augustiks, teatas seda ehitama hakkav Nordecon.

Äänikoskisse rajatakse uus kasespooni tehas, kus spoon kuivatatakse, pannakse veoautodele ja tuuakse Pärnusse ehitatavasse vineeritehasesse, kuhu pannakse üles tipptehnoloogial kasevineeri töötlemisliin. Kokku tuleb Metsä Woodil Eestisse uusi töötajaid umbes 200 ning kaudseid töökohti ligikaudu sada. Spooni transpordikulud ei nõrgenda Eestisse investeerimise arvestusi, sest samal ajal lüheneb teekond lõppklientideni ning saab kasutada varasemast rohkem erinevaid logistikapartnereid ja ‑lahendusi. Hea Soome tooraine ja soodsad puiduhanked ühendatuna Pärnu võimaluste ja puidutöötlemise traditsioonidega tagavad suurepärase konkurentsivõime. Töötajate väljaõppest käivitub soomlastega partnerlus Pärnumaa Kutsehariduskeskuse ja Tallinna Tehnikaülikooli poolt, milles on potentsiaali ka tootearenduse vallas.

EAS toetab suurinvestori meetme kaudu Metsä Gruppi vineeritehase rajamist Pärnusse kahe miljoni euroga.