„See, et võimalike töötegijate arv hakkab langema ning seda ei kompenseeri ka tõusev pensioniiga, on täna juba käegakatsutav tegelikkus, mitte mingi kauge tulevikuväljakutse,“ rääkis Parts tänasel tööandjate keskliidu aastakonverentsil Tuulelohe lend 2014.

Ta esitas küsimuse, et kuidas luua samade inimestega rohkem väärtust. „Eesti ettevõtluse kasvustrateegias on seatud sihiks tõsta 2020. aastaks tootlikust töötaja kohta 80%-ni EL-i keskmisest. Riik katsub sellele kaasa aidata toetades EL struktuurivahenditega eelkõige innovatsiooni ja ekspordi kasvatamist,“ pakkus minister välja ühe variandi.

„Kui küsida - kust võiksid kasvada tahtvad Eesti ettevõtted saada uusi töötajaid pärast 2015. aastat, mil pensionileminejaid on rohkem kui tööturule sisenejaid - siis vastusevariante on laias laastus kolm: robotid, avalik sektor ja võõrtööjõud,“ märkis ta.

Minister tõdes, et me peame tegema ka riiki efektiivsemaks. See on eelduseks, mis võimaldab avalikust sektorist üldiselt hea haridusega töötajate ümberpaigutumist erasektorisse. Riik teeb pidevalt oma töös ümberkorraldusi, mille tõttu väheneb vajadus ametnike järele. Lihtsamaks näiteks on e-teenustega seoses vähenev vajadus klienditeenindajate järele,“ lisas ta.

Partsi sõnul on ta võõrtööjõu kaasamise majandusministrina proovinud aidata kaasa sellele, et ettevõtted saaksid siia kiiremini ja vähema bürokraatiaga tuua enda jaoks vajalikke spetsialiste.

„Globaliseerunud maailmas on mõtekam eksportida tööd kui importida tööjõudu. Ehk ka eesti kapitalil tuleb rohkem seda silmas pidada ja laieneda ning kasvada viies tööd sinna, kus seda on odavam teha, jättes kallimad töökohad ja kasumi Eestisse,“ soovitas minister.

Parts märkis, et varjatud ressursiks on ka ajutise väljarände tagasipöördujaid. Kui see number on 50 000 ja enamuses on nad Soomes, siis kohe, kui kutseoskustega inimestele osutub võimalikuks tänasest 50% rohkem maksta, tekib kõiki välismaal töötamise kulusid ja tulusid, elumugavust ja perekonnaelu arvesse võttes motivatsioon töötada ikkagi Eestis.

„Olen seda ise koos ettevõtjatega järgi küsinud nii baarmenide, bussijuhtide kui kutseharidusega automaatikute käest,“ kinnitas Parts.