"Riik peab mõtlema praegu eelkõige sellele, kuidas ei saaks takistatud normaalsete, ise hakkama saavate ettevõtete tegevus," ütles Parts.

"Oluline on siin sihtasutuse Kredex roll, see on koht, kus riik saab konkreetselt olukorra pehmendamisega tegelda, pakkudes laenude ja ekspordi garanteerimist. Nii et ettevõttel, kellel on hea äriplaan ja kes on seni hästi hakkama saanud, soovitame pöörduda Kredexisse ja taotleda laenu garanteerimist."

"Kolmandaks on oluline, et kõik Eestis tegutsevad pangad kasutaksid Euroopa Investeerimispanga (EIB) spetsiaalselt väikestele ja keskmise suurusega ettevõtetele mõeldud laenuprogrammi. Majandusministeeriumi andmetel on seda praegu ebapiisavalt kasutatud," lisas Parts.

Eelmisel nädalal tõi Eesti Päevaleht näite ekspordiküpseks saanud ettevõttest AS Year, millele Eestis tegutsevad pangad keeldusid laenu andmast. Ettevõtte üks omanik ja tegevjuht Raivo Holm ütles, et Nordea pank Soomes on valmis vajalikku laenu andma ja Finnvera (Eesti Kredexi vaste Soomes) on nõus laenu garanteerima. Ainus tingimus olevat see, et vähemalt 51% ettevõttest peab kuuluma Soome kapitalile.