Isegi kui see kõik on Eestis ja Euroopas juriidiliselt korrektne, siis ilma Eesti ettevõtjate osaluseta, kes õigel hetkel partiide paberid ära vahetasid, poleks skeem saanud toimida.

41-aastane Andrei Moltšan on esmapilgul üks tuhandetest varjupaigataotlejatest Rootsis, kuid juba üle viie aasta Stockholmis redutanud mees teenis varem Valgevene KGB-s, kus kandis majori paguneid, vahendas "Pealtnägija".

2013. aastal erru minema sunnitud ja Läände pagenud eksohvitser väidab, et kodumaale naasmine on tema jaoks eluohtlik, sest ta paljastas ulatusliku maksupettuse, mille taga oli Vene maffia ning millele tegi "katust" Valgevene president Vladimir Lukašenka. Skeem läbis suures ulatuses ka Eestit.

Rootsi Raadio ajakirjanik Daniel Öhman ja tema kolleegid olid esimesed, kellele Moltšan näitas pabereid, mida ta nimetab enda elukindlustuseks. Kontrollimisel osutusid materjalid ehtsaks.

Dokumendid puudutavad 2007. aastal algatatud Valgevene KGB juurdlust naftasaaduste kahtlase ekspordi kohta Euroopasse. Uurimist juhtis just Moltšan.

"Saime infot, et vabamajandustsoonis asuv Vitebski ettevõte Chess-Bel tegeleb eeldatavasti bensiini salakaubaveoga Euroopa Liitu, hoidudes eriti suures mahus kõrvale tollimaksu tasumisest. Jutt on miljonitest dollaritest," selgitas Moltšan.

Loe pikemalt err.ee'st.