Peaminister Tiit Vähi eitas eile pressikonverentsil süüdistusi isiklikus huvis kütusekontserni Esoil erastamise vastu ja ütles, et tema seos piirdub paari tankimisega EK tanklates.

Riigile kuuluva Esoili järelevalvenõukogu otsustas eelmisel nädalal sõlmida valitsuse survel solidaarse vastutuse lepingu teise riikliku kütusefirma Eesti Kütusega, mida ähvardab 90 miljoni krooni suurune võlanõue. Nõude omandas üks Esoili erastamisel osaleja AA õligrupp, lootes nii Erastamisagentuuri otsuse enda kasuks kallutada.

Ajakirjandus on juhtinud tähelepanu AA õligrupi suurima aktsionäri N-Terminaali ja peaminister Vähi ühistele ärihuvidele.

Vähi ja tema abikaasa omavad ametlikult kinnitamata andmeil Valga suurettevõtte Valga AB Invest AS-i aktsiaid. Sel ettevõttel omakorda on 40 protsenti N-Terminaal Valga AS-ist, mille ülejäänud aktsiad kuuluvad N-Terminaalile.

Peaminister on korduvalt ilmutanud avalikku huvi Esoili erastamise vastu.

Vähi põhjendas eile ajakirjanike küsimustele vastates oma huvi Esoili vastu väitega, et Esoil on riiklik ettevõte ja riik peab juhtima endale kuuluvaid firmasid.

Vähi kinnitas, et ta on sisuliselt kokku leppinud Valga AB ja selle tütarfirmade temale kuulunud aktsiate võõrandamises. Ta lisas, et "mõne nädala pärast" ei ole ta "üldse enam" selle haldusgrupi aktsionär.

Vähi selgitas, et varem, kui Eesti Kütus oli üks ettevõte, andis firma laenugarantii Tartu Kommertspangale. Selle tõttu Eesti Kütuse suhtes tekkinud nõuet on allkirjadega kinnitanud endine peaminister Mart Laar ja Eesti Panga president Siim Kallas, meenutas Vähi. Peaminister ütles, et kui dokumendile on alla kirjutanud peaminister ja Eesti Panga president, saab seda käsitada riikliku tagatisena, mida ei saa kohtulikult vaidlustada.

Ometi on Eesti Kütus kohtulikult vaidlustanud Tartu Kommertspanga nõude ning ligi kaks aastat kestnud kohtuvaidluse jooksul pole nõue tunnistust leidnud.

"Nüüd on kujunenud olukord, kus Eesti Kütus eraldati võlgade ja Esoil varadega, millega riik ei saa nõus olla," ütles Vähi. "Eesti riik ei saa käituda maanteeröövlina."

Esoili järelevalvenõukogu esimees Andres Tint on varem Baltic News Service-ile öelnud, et järelevalvenõukogu otsustas riigi kui omaniku positsioonilt käsitleda küsimust laiemalt kui ainult Esoili majandushuvidest lähtudes.

Erastamisagentuuri nõukogu otsustas novembris jätkata riikliku kütusekontserni Esoil erastamist jääkide meetodil. AS Svergose, AA õligrupi, Lukoili ja American Baltic Capitali tehtud pakkumisi ei pidanud agentuuri nõukogu piisavaks.

Peaministril on ligi poolteise miljoni väärtuses aktsiaid

Riigikogu korruptsioonivastase võitluse ajutisele komisjonile esitatud kõrgemate riigiametnike majandushuvide deklaratsioonidest selgub, et peaminister Tiit Vähi on kuue ettevõtte aktsiate omanik ja tema valduses olevate aktsiate üldväärtus on 1 340 100 krooni.

1. oktoobriks pidid kõrgemad riigiametnikud ja Riigikogu liikmed esitama parlamendikomisjonile majanduslike huvide deklaratsiooni, milles tuli märkida andmed kinnisvara, liiklusvahendite ja aktsiate omamise kohta, samuti teated võlgadest pankadele ning võimalikest muudest varalistest kohustustest, mis ületavad riigimehe kuue kuu ametipalga.

Peaminister Tiit Vähi on deklaratsioonis märkinud, et tema omanduses on ettevõtete aktsiaid alljärgnevalt:

AS Valga Autobaas - 3744 aktsiat, … 100 krooni

AS Valga Autobaasi AB Invest - 37 aktsiat, … 100 krooni

AS Valga Group - 8 aktsiat, … 80 000 krooni

AS Est-Trans Service - 1 aktsia, 1000 krooni

AS Eesti Praamiliinid - 3200 aktsiat, … 100 krooni

AS Tiivik - 1 aktsia, 1000 krooni

Samas märgib peaminister, et ta on Hoiupangale võlgu 750 000 krooni.

Kinnisvara omamise poolest ei paista peaminister just eriliselt silma, olles vaid Tallinnas asuva korteri ja Harjumaal paikneva suvila omanik. Peale aktsiatest saadavate dividendide muid tuluallikaid peaministril ei ole.

Baltic News ServiceÜETA