Samal ajal kuulub EELK-le osaühing Kiriku Varahaldus, mis on aastaid tegutsenud eduka kinnivaraarendajana. Näiteks eelmise aasta majandusaasta aruande kohaselt teenis OÜ kasumit 267 500 eurot, müügitulu oli samas veidi üle 1,3 miljoni euro.

EELK palub eraldada valitsusel sõja ja okupatsiooni käigus omandiõiguse rikkumisega tehtud ülekohtu heastamiseks 6 753 000 eurot. Sellest 2 miljonit läheks Tallinna Toomkiriku restaureerimiseks ja 1,2 miljonit Mustamäe ja teiste sakraalhoonete ehitamiseks ja renoveerimiseks.

Ülejäänud pea 3,6 miljonit eurot läheks oikumeenia, haridus-, diakoonia-, laste-, noorte- ja misjonitööga ning muu ühiskonda suunatud tegevusega seotud põhikirjaliste ülesannete täitmiseks ning investeeringuteks.

Urmas Viilma sõnul sundvõõrandas nõukogude võim kirikult ja kogudustelt kõik sakraalehitised, samuti muu põhikirjaliste ülesannete täitmise ning iseseisva majandusliku toimetulekuga seotud kinnisvara, samuti põllu- ja metsamaad. "Toetuse eraldamisega aitab Eesti riik heastada sõja ja okupatsiooni ajal omandiõiguse rikkumisega toimunud ülekohut," kirjutas ta pöördumises.

EELK pöördumine on seotud eelmise nädala valitsuse istungi päevakorrapunktiga omandireformist. Nimelt esitas riigihalduse minister Jaak Aab eelnõu, mille kohaselt muudetakse omandireformi reservfondist raha eraldamise ja kasutamise korda. Ettepanek on kasutada omandireformi reservfondi vahendeid toetuse andmiseks omandireformi käigus tagastatud ehitismälestise säilimise tagamiseks.