Struktuursete ja muude probleemide tõttu ei saavuta arenevad turud enam endisi kasvumäärasid.

Prognoosime, et maailma SKT kasvab sellel aastal üle 3%, 2014. aastal 4% ja 2015. aastal enam kui 4%.

Ehkki arenevad turud kasvavad kiiremalt – pea 5,5% 2014-2015 – on vahe arenenud riikide kasvukiirusega märgatavalt vähenemas. Eelkõige eetõttu, et viimati mainitud riikide kasv kiireneb selle aasta 1% pealt 2,5%-ni 2014. aastal ja peaaegu 3%-ni 2015. aastal.

Maailmamajandus on kasvu kiirendamiseks valmis. See saab toimuma pikkamisi, praegusel ajal on turu lootused tegelikest edusammudest paljudel juhtudel mõnevõrra ees. Mõneti tähistatakse aktsiaturgudel võitu liiga vara.

USA majandus jätkab kasvamist Me usume, et oktoobri eelarve aruteludest tingitud valitsuse tööseisaku ja võla ülempiiri läbirääkimiste mõju SKT-le on väike ja ajutine. 2014. aasta saabudes on põhjusi olla tuleviku osas optimistlik: tööturu seisukord on parem, tarbimine suureneb, ettevõtete vajadus kapitalikulutuste järele kasvab ja eelarveprobleemid leevenevad.

Optimismi realiseerumisel on olulisteks tähisteks 15. jaanuar, mis tähistab uue föderaalkokkuleppe saavutamise tärminit ja esimese kvartali teine pool, kui peab olema saavutad kokkulepe võlalae tõstmise osas. Poliitilised pinged saavad tõenäoliselt olema väiksemad kui sügisel.
Selle aasta USA SKT kasvuks ootame rohkem kui 1,5%, kahel järgmisel aastal prognoosime kasvu 3,5% ümber.

Föderaalreserv (Fed) ei alusta võlakirjade ostukava ahendamisega tõenäoliselt enne 2014. aasta märtsikuud madalal püsiva infl atsiooni ja majanduse ning eelarve ümber toimuva lühiajalise ebakindluse tõttu. Me prognoosime, et Fed jätab 0,25% peal oleva intressimäära muutmata kuni 2015. aasta neljanda kvartalini.

Euroala kammitseb võlakoorem ja töötus Euroala majandus on kasvu teel, kuid seda pärsib suur laenukoormus ja töötuse kõrge määr. Mitmed kriisist räsitud riigid – eelkõige Kreeka ja Portugal – vajavad tõenäoliselt laenutingimuste leevendamist ning on võimalik, et ka täiendavaid päästepakette.

Euroopa Keskpank (EKP) peab samuti jätkama finantssüsteemi toetamist ja majanduse ergutamist ning pingutama defl atsiooni ärahoidmise nimel. Samas lõikavad euroala eksportöörid kasu maailmamajanduse, eelkõige USA, taastumisest. Prognoosime selle aasta euroala SKT languseks
0,4% ja järgmise aasta kasvuks vähem kui 1%. Madal infl atsioon ja mure majanduse pärast olid peamisteks ajenditeks, miks EKP kärpis novembris intressimäära 0,25%-ni.

Kõigi märkide kohaselt on EKP järgmiseks sammuks kommertspankade likviidsuse suurendamine pikaajalise refi nantseerimisoperatsiooni (LTRO) abil. 

Jaapani stimuleerival majanduspoliitikal on tuntav mõju Jaapani uuel majanduspoliitikal - Abenomics – on olnud selgelt positiivne mõju. Me prognoosime Jaapani selle aasta SKT kasvuks ligi 2%, 2014. ja 2015. aastal jääb tõus 1,5% juurde.

Käibemaksumäära tõstmine järgmise aasta aprillis ja Jaapani Keskpanga enneolematult lõtv rahapoliitika aitavad infl atsiooni tõsta andes sellega riigile võimaluse väljuda defl atsioonispiraalist.
Kui Abenomics peaks ebapiisavate struktuurireformide tõttu siiski ebaõnnestuma, tuleb riigil silmitsi seista riiki ohustavate – ent mõneks ajaks tahaplaanile jäänud – fi nantsraskustega. Suurim neist on riigi hiiglaslik võlakoorem (peaaegu 240% SKT-st). Vananev rahvastik ning kasvanud tervishoiukulutused rõhuvad samuti riigi rahakotti.
Aasia arenevad turud on taastumas Kevadel Föderaalreservist tulnud monetaarstiimulite lõpetamise signaalid mõjutasid mitmeid Aasia aktsiaturge märkimisväärselt.

Hiinat mõjutas see vähemal määral, ent India ja Indoneesia majandus sai tasakaalustamatuse ja struktuursete probleemide tõttu suurema tagasilöögi. Finantsturgude ebastabiilsus on nüüdseks vaibunud ning piirkonna kasv on veidi kiirenenud tingituna suuremast välis- ja sisenõudlusest. Viimane on kasvanud tööturu paranenud olukorra, korras riigirahanduse ja madalal püsiva inflatsioonisurve tõttu, mis on paljudel riikidel lubanud jätkata ekspansiivse rahapoliitikaga.

Prognoosime piirkonna SKT kasvuks ligikaudu 6% sellel ja järgmisel aastal ning veidi kiiremat kasvu 2015. aastal. Aktsiaturud vajavad majanduskasvu kohta rohkem tõendeid Maailma aktsiaturud on nautinud head tootlust pikka aega. Märgid majanduskasvu taastumisest ja keskpankade leebe rahapoliitika aitavad turgudel tõenäoliselt hoogu säilitada. Sellele vaatamata oleme olukorras, kus me vajame aktsiahindade edasiseks tõusuks tõendeid ettevõtete tulu ning kasumiväljavaadete kasvust.