Audiitorite kahtlused tulenesid asjaolust, et veel möödunud aastal teenisid kõik firma tütarettevõtted kahjumit. Cinamoni Solarise keskuse ankurrentnikuks nimetanud ettevõtte omanikeringi kuuluv Peeter Rebane kinnitab, et nüüdseks on firma kaks Leedus tegutsevat kino juba kasumis.

“See (eelmise aasta kahjum) on puhtalt raamatupidamuslik, mis tuleneb sellest, et ehitame ja arendame samal ajal viit uut kinoprojekti, mille arenduskulud kantakse kõik kuludesse,” selgitab Rebane. Kulusid ei kapitaliseerita tema sõnul seetõttu, et firma opereerib kinosid üüripindadel. “Seega on tuleviku investeeringute arvelt raamatupidamisaruanne kahjumis, kuigi kahe kino enda tegevus on kasumis.”

Samuti ei olnud auditeerimise ajaks toimunud tema sõnul veel omakapitali suurendamist, mille kolmas etapp lisas selle aasta mais ettevõtte kontole 140 miljonit krooni. Rebase sõnul jätkatakse selle summa toel tegutsemist veel nii jooksval kui ka 2009. aastal. Viie Eestis, Lätis ja Leedus arendamises oleva kino koguinvesteeringuks kujuneb tema sõnul umbes veerand miljardit krooni.

Aruandes lubab firma katta eelmistest aastatest kuhjunud 30 miljoni krooni suuruse kahjumi tulevase kasumiga.

Juba augusti lõpus lubatakse avada uus kino Tartu Taskus, järgmisel aastal aga Tallinnas palju räägitud keskuses Solaris.

Cinamon Group OÜ ungarlasest tegevjuhi Arpad Abonyi sõnul on samas suurusjärgus ka mõne kuu pärast Tartus avatava kino investeering. Novembris Riias uksed avava kino puhul on aga maksumus linna mastaape arvestades Tartu omast veelgi suurem.

Abonyi hinnangul võib kinode tasuvusaeg jääda alla kahe aasta, konkreetselt oleneb see aga turust. “Alati võiks olla varem.” 682 istekohaga Tartu kino avab uksed 28. augustil Tasku keskuses, Tallinna Cinamon käivitab filmilindi Solarise äri- ja kunstimekas 2009. aastal. Aasta jooksul avatakse kaks kino ka Lätis Riias ning üks Leedus.

Cinamon ja tollane AS Uus Sakala allkirjastasid lepingu Solarise keskuses seitsme moodsa kinosaali opereerimiseks aasta tagasi. Toona nimetas Abonyi, et ootab juba esimesel tegevusaastal uude kinokompleksi üle poole miljoni külastaja. Seega ei jää ettevõtjate ootused Tallinna kino suhtes alla Kaunasele, kus keti esimest kino külastas selle esimesel tegevusaastal üle 570 000 filmihuvilise. Abonyi on väljendanud ka eesmärki kasvada Baltimaade suurimaks kinoketiks.

Praegu on Cinamoni suurimaks konkurendiks piirkonnas Forum Cinemas, kellele kuuluvad Tallinnas Coca-Cola Plaza ja Kosmos, Tartus Ekraan ja Narvas Astri, samuti kinod Lätis ja Leedus. Suure ekraani uue väljundi ootused tulenevad nii ühest piirkonna kõrgemast kinopiletihinnast kui ka seni suhteliselt ühesugusest filmivalikust.

Cinamon Group OÜ tegevjuht Arpad Abonyi räägib, et peatselt ka Eestisse jõudva kinoketi eesmärk on tuua kinno võimalikult palju inimesi.

“Täna on Eestis kinopileti hind kõrgem kui New Yorgis,” lausub Abonyi, viidates soovile kõigutada peatselt siinseid piletihindu. Üheks põhjuseks, miks näiteks Leedus on kinokülastajate arv tunduvalt suurem, tuleneb tema sõnul ka sealsetest soodsamatest hindadest. “Nii tekib ka filmide vaatamise harjumus,” räägib Abonyi, osutades Põhjamaadele, kus sissetulekute ja piletihinna suhe on tunduvalt soodsam.

Praegu jääb kinopileti hind Kaunases Cinamoni kobarkinodes vahemikku 36–68 krooni. Tallinnas Coca-Cola Plazas on võimalik filme vaadata 60–120 krooni eest, lastel ka 45 krooniga.