Ettevõtte juht Aleksandr Musarov rääkis aasta tagasi Postimehele plaanidest rajada Novgorodi mastaapne toidutööstus. Selle aasta lõpus oleks pidanud käima minema kartulitehas, seejärel mitmetuhandepealine seakasvatus, veel rapsiõlitehas, jäätisetehas jne. Juttu oli mitmesaja inimese palkamisest.

Projektil paistis olevat Venemaal kõrgeima taseme poliitiline toetus, Novgorodi oblast lõi selle toetuseks lausa erikomitee. Musarov oli projekti investeerinud juba 8 miljonit eurot. Selle aasta veebruaris tuli aga ootamatu pööre - Venemaa kehtestas impordikeelu enamikele Euroopa Liidu toiduainetööstustele ja sealhulgas ka Uvicule. Uvicul keelati Venemaale eksportida liha, pelmeene ja valmistoitu. Hiljem keeld küll osaliselt tühistati. Vene fütosanitaarameti kodulehe andmetel võib Uvic praegu Venemaale eksportida küll näiteks pelmeene, aga mitte sealiha.

2015. aasta kohta esitatud aruande järgi oli ettevõtte käive koos tütarettevõtetega 12,1 miljonit ja kasum tubli 1,3 miljonit. Võlgu oli Uvicul 3,7 miljonit, millest 2,9 miljonit kuulusid maksmisele 12 kuu jooksul. Ettevõttel oli aga suur jaotamata kasumi jääk, tervelt 12 miljonit. Toona ei müüdud Vene turule veel midagi.

Keskmiselt töötas Uvicu kontsernis 187 inimest, kelle kuine palgakulu inimese kohta oli 785 eurot.

Aleksandr Musarov ja ettevõtte tegevjuht Ivan Zakotej eile saadetud küsimustele loo ilmumise ajaks vastanud polnud.

Uvicu saneerimisnõustajaks on kohus määranud vandeadvokaat Tambet Mullari, kellel tuleb hiljemalt juulikuu keskpaigaks esitada saneerimiskava.

AS Uvic asutati juba aastal 1993. Ettevõtte veebilehe andmetel alustati tööd 120 ruutmeetrisel rendipinnal kuue töötajaga. Sealt edasi algas aga kiire kasv. Enne Eesti EL-iga liitumist ehitati uus tehas, investeeringu suuruseks oli 15 miljonit eurot. Uvicu tooteid müüakse Eesti jaekaubanduses ning eksporditakse eri maadesse – Lätti, Leetu, Soome, Rootsi, Norra, Saksamaale, Kreekasse, Hispaaniasse ja Venemaale. Külmutatud liha poolfabrikaatide segmendis on Uvicu turuosa Eestis 75% ja Lätis-Leedus 20-25%.