Graafikul on üsna ühel pulgal Luminori võlakirjad ja Eften kinnisvarafond umbes 65 miljoni euroga.

Luminori võlakirjadega on selline lugu, et see investeering on pensionifondidele “ootamatult” lõppenud. Kaks päeva tagasi lunastas Luminor ennetähtaegselt võlakirjad.

Pensionifondid istuvad nüüd piltlikult öeldes raha otsas. Iseenesest ei olnud muidugi ennetähtaegne lunastamine üllatav, sest algselt sai Luminor raha kätte kaunis kallilt.

Luminori treasury juht Max Ehrengen ütles Ärilehele, et nad lunastasid senised võlakirjad, et tekitada täiendavat isu uute võlakirjade vastu.

Nimelt lõpetas Luminor kolmapäeval investoritele uue võlakirjapakkumise tutvustuse ringkäigu Balti riikides, Soomes, Rootsis, Suurbritannias, Taanis, Saksamaal, Poolas ja Prantsusmaal. Jutt käib suuremahulisest kolme aastasest võlakirjapakkumisest laiema kuni kolme miljardi eurose võlakirjade emiteerimise programmi raames. Tõenäoliselt võib uueks võlakirjatehinguks minna juba tuleva nädala algul.

Lisaks on Luminoril lähikvartalitel isu teha veelgi võlakirjapakkumisi, kuid nende raames saadava raha hind oleneb võlakirjade pikkusest, investorite huvist ja sarnaste võlakirjade tootlusetasemest.

Mullu detsembris emiteeris Luminor kahe aastase võimaliku varasema lunastusega võlakirjad 65 miljoni euroses mahus. Võlakirja võtsid Swedbanki pensionifondid mahus 30 miljonit eurot ja LHV omad 35 miljoni euroses mahus.

"Olime enne selle võlakirja kokku panemist fondidega hoiustanud Luminoris. Nüüd lõppenud võlakiri tabas kahte kärbest korraga - panga jaoks oli see võrratult väärtuslikum raha kui lühiajaline hoius ja tänu sellele said nad praeguses negatiivse intressi keskkonnas pakkuda fondidele ka intressi,“ märkis LHV pensionifondide juht Romet Enok, „Hindasime seda intressitaset kõrgemaks võrreldes sellega, mida pakuvad rahvusvaheliseid võlakirjaturud ning viimaste käitumist sellel aastal vaadates oleme valikuga igati rahul.“

Pansionifondi juht rääkis, et pangandusmäärustik liigub sinna suunas, kus nõutav on teatud hulk pikema kui ühe aastase tähtajaga kohustusi. Võlakirjad on siin ülekaalukalt levinuim lahendus ja sarnased korraldused kus võlakirjad lunastatakse enne lõpptähtaega, on populaarsust kogumas üle Euroopa."