Viru Keemia Grupp hakkas sügisel uuroma fosforiidi kaevandamise võimalikkust Eestis. VKG uurib olemasolevate varude mahtu, kättesaadavust, kvaliteeti ja keskkõnnasõbralikkust. Sellele on avaldanud vastuseisu Looduskaitse Selts, põhjuseks kaevandamise keskkonnavaenulikkus.

"Ma tahan rõhutada, et fosforiit on Eestis arvatud kaevandamisele mitte-kuuluvate maavarade hulka (fosforiidivaru on selle kaevandamise keskkonnaohtlikkuse tõttu arvatud passiivseks). Minu juhitaval ministeeriumil ei ole mingit põhjust ega soovi selle muutma hakkamiseks. Põhjus, miks fosforiit Eestis kaevandatav ei ole, on selle kaevandamisega kaasneda võivad suured keskkonnakahjud - õhu-, põhja-, pinnavee reostus," ütles Pentus.

VKG arendusdirektor Jaanus Purga ütles, et esmaseks tingimuseks on kõige väiksema võimaliku keskkonnamõju saavutamine.

Pentuse sõnul ei ole suudetud tõestada seda, et Virumaa elanike elukeskkond ei satuks fosforiidi kaevandamisel ohtu või ei muutuks oluliselt kehvemaks.

"Võib ju mõista ettevõtte poolset soovi oma tegevust laiendada ja uutesse harudesse edasi arendada, aga keskkonnaministrina ütlen ainult üht - Eesti keskkonna kahjustamise hinnaga ja inimeste elukeskkonna arvelt seda teha ei saa," rõhutas minister.

Fosforiidi kaevandamine võib hävitada põhjaveekihid ning argillidi (settekivim - toim) isesüttumine tekitada õhureostuse, mis võib ministri sõnul tähendada suure osa eluslooduse hävimist.

"Fosforiit ei ole Eestis kaevandatav," märkis Pentus.