Maailma suuruselt teise majanduse sisemajanduse kogutoodang kasvas eelmise aasta kokkuvõttes 7,4%, jäädes napilt alla riigi ametlikule 7,5% tasemel kasvuootusele. Tulemus on aga kõige nõrgem alates 1990. aastast. Toona andsid kasvule hoobi Tiananmeni väljakul toimunud sündmustele järgnenud sanktsioonid, kirjutab Reuters. 2013. aastal kasvas Hiina majandus 7,7%.

Investoritel, kes Hiina majanduskasvu pärast muretsevad on nüüd kaks küsimust: Kas kehvad numbrid ning nõrgad tulevikuväljavaated sunnivad riigi keskpanka kasvu turgutamiseks pankadesse sadu miljardeid dollareid pumpama? Ja kui esimesele küsimusele on vastus jaatav, siis mida see tähendab Pekingi senistele püüdlustele riigi majandust reformida?

Eelmise aasta viimases kvartalis oli kasv aastatagusega samaväärne 7,3%.

Reutersi analüütikud ootasid, et ametlik 7,5-protsendi tasemel prognoos suudetakse täita, kuid osad analüütikud olid oodanud ka kehvemat kasvu.
„Peadpööritava kasvu aeg on riigi jaoks läbi, aga sellega peaks leppima,“ tõdeb riiklik uudisteagentuur Xinhua, viidates varasematele kahekohalistele kasvunumbritele. Ülikiire kasvu lõpp ei tähenda Hiina lõppu, lisavad nad.