Kokku tuvastasid ametid 263 rikkumist. Mõnel sõidukil oli varjatavaid puudusi mitu.

Peamised rikkumised seisnesid selles, et läbisõidumõõdiku näit ei vastanud tegelikkusele; autol polnud varustust, mis müügikuulutuses välja reklaamitud oli; auto oli avariiline, kuid selle kohta info puudus ja samuti tuli tihti ette, auto müügikuulutuses oli müüjaks märgitud juriidiline isik, tegelikult müüs autot aga eraisik.

Praeguseks on tarbijakaitseamet lõpetanud väärteomenetlused 11 ettevõtte suhtes. Patuste nimekirjas on A&D Wagen Grupp OÜ, Aare Autod OÜ, Dalinger Auto OÜ, Elma Autoäri OÜ, Komo Auto OÜ, Legria Plus OÜ, Merisaare Autod OÜ, Rovelsten OÜ, Taunex Auto OÜ, Tika Auto OÜ ja VM Motors OÜ.

Seniste ühiskontrollide käigus ei leidnud tarbijakaitseamet ja maanteeamet ühtegi tõsisemat puudust vaid nelja automüüja puhul. Need on Rakvere Autoaed OÜ, MDM Auto OÜ, Matafor OÜ ja Juno OÜ.

„Positiivse algatusena oleme täheldanud, et ettevõtjad on klientide usalduse tõstmiseks ja konkurentsieelise loomiseks hakanud tegema müüdava kasutatud auto turvalisuskriitiliste sõlmede eelkontrolli ja hakanud sellest teavitama ka müügiinfos,“ ütles tarbijakaitseameti peadirektor Andres Sooniste.

Ta avaldas lootust, et sellist infot saab lähiajal näha ka autode ostu-müügiportaalides. Sooniste rõhutas, et see, milliseks kujuneb kasutatud autode turu uus kvaliteet, sõltub ettevõtjatest endist.

Eesti registris olevate sõidukite andmete avalikustamisse on panustanud ka riik.

„Alates selle aasta algusest saab maanteeameti kodulehel tasuta tutvuda konkreetse sõiduki tehniliste ja ajaloo andmetega, mis vähendab oluliselt „auto ilusamaks rääkimise“ riski,“ selgitas maanteeameti peadirektori asetäitja Lauri Lugna. Ta mainis, et päring ei sisalda sõiduki omaniku andmeid, kuid annab ülevaate nii registris tehtud toimingute ja omanike arvust kui ka tehniliste ülevaatuste ajaloost.

Kasutatud autode müüjad vassivad endiselt käibemaksuga

Maksu- ja tolliamet alustas ühisprojekti käigus 19 kasutatud autode müügiga tegeleva ettevõtte suhtes maksumenetlust, mille käigus võrdles amet deklaratsioonide järgi kuue kuu keskmisi näitajaid enne ja pärast kontrolli alustamist.

Maksu- ja tolliameti kontrolliosakonna juhtivrevidendi Siim Tamme sõnul näitas võrdlus, et 12 ettevõtte maksmisele kuuluva käibemaksu summa tõusis pärast kontrolli keskmiselt 89 protsenti ja 11 firma tööjõumaksude summa keskmiselt 39 protsenti.

„19 kontrollitud ettevõttest kaheksal kasvas ka töötajate arv. Kontrolli alustamise järgselt kasvas 19 ettevõtte maksude laekumine keskmiselt 40 protsenti. See tulemus näitab ilmekalt, milline maksukäitumine iseloomustab osasid ettevõtteid kasutatud autode müügi sektoris. See valdkond jääb meie kõrgendatud tähelepanu alla ka sel aastal,“ märkis Tamm.

Kolm ametit on koostanud kasutatud autode müügiga tegelevatele ettevõtjatele juhendi ja meelespea, et selgitada neile seadustest tulenevaid nõudeid. Mõlemad dokumendid on saadetud otsepostiga rohkem kui tuhandele kasutatud autode müügiga tegelevale ettevõttele.

Kolme ameti ühisprojekt jätkub ka sel aastal.