Statistikaameti tööjõu-uuring näitab, et I kvartalis on töötus kasvanud ligi 20%-ni, samas töötukassa andmetel on registreeritud töötus justkui vähenemas viimasel ajal. Kuidas te neid numbreid kommenteerite?
Statistikaameti numbrid on I kvartali kohta, aga muutused tööjõuturul on toimunud pärast seda. Väga suure huviga ootan seega II kvartali uuringut. Eks selge oli see, et tööpuudus I kvartalis tõuseb ja kui statistikaameti sellise tulemuse on saanud, siis ei ole siin midagi vaidlustada. Tahaks aga ära oodata ka teise kvartali, seal oleks näha ka registreeritud töötuse vähenemise mõju ja kasvanud tööpakkumiste arvu mõju. Ka töötukassa I kvartali statistika järgi oli seis väga kehv, tööpakkumisi vaid 1000 nädalas ja tööpuudus ka tõusis. Selles osas on loogiline, et ka statistiline tööpuudus tõuseb. II kvartali alguses aga hakkas registreeritud töötus vähenema ja eks need mõjud peavad nüüd järgmistes kvartalites näha olema.

Statistikaameti järgmine taoline uuring peaks siis teie arvates näitama juba töötuse vähenemist?
Tahaks väga loota. Kui vaadata mitte ainult registreeritud töötute vähenemist, vaid ka tööpakkumiste arvu suurenemist, mis on isegi olulisem indikaator, siis kui jaanuaris-veebruaris oli iganädalaselt 1000-1200 tööpakkumist, siis nüüd on see jõudnud 3000-ni nädalas. See kindlasti mõjutab ka reaalset tööpuudust.

Aga inimene, kes loeb uudiseid ja on viimasel ajal kuulnud räägitavat töötuse vähenemisest, sai nüüd üsna vastuolulise sõnumi, et äkki on Keskerakonnal õigus, et registreeritud töötus ei näita asjade tegelikku seisu?
Olen ka varem öelnud, et registreeritud töötuse numbrid annavad kindlasti väga täpse hinnangu kui palju on töötukassas registreeritud isikuid. Statistikaameti poolt avaldatav number on esiteks viitega, ta on kvartaalne ja tuleneb tööjõu-uuringust ega ole isiku täpsusega. Statistikaamet peabki seda nii arvutama, aga viimased muutused ja paranemised tööjõuturul ongi toimunud pärast I kvartali lõppu. Viimaste nädalate töötukassa numbrid peaksid kajastuma järgmise kvartali statistikaameti arvudes.

Et siis I kvartali töötuse kasv ei olnud teile üllatus. Aga kuidas suhtuda kasvunumbrisse – töötuse määr on pea 20%?
Kindlasti oleks olnud parem, kui see number oleks olnud väiksem. Aga kui see nii on, siis on, ega siin üllatuda pole midagi, peame oma tööd edasi tegema. Meie töö on juba II kvartalis mingeid positiivseid märke näidanud ja ma usun, et II kvartali numbrid näitavad vähenemise märke. Aga need saame kätte ju alles augustis kuskil.

Mida arvata sellest, et statistikaameti andmetel moodustavad registreeritud töötud kõigist töötutest vaid 68%?
Raske hinnata, eks peame statistikaametiga arutama neid numbreid. Aga see võib näidata, et osa pikaaegseid töötuid ei ole tulnud end enam registreerima. Aga täpsema hinnangu andmiseks peaks statistikaametiga rääkima, kust selline arv on tulnud.