Sel nädalal vahendas Interfax, et Venemaa ravimifirma Pharmsyntez ostab Eesti ravimifirma Kevelti. Pharmsyntez kuulub Venemaale ja Baltikumile keskendunud investeerimisfondile Amber Trust II ning selle enamusosalust kontrollib Eesti holdingfirma Ephag, vahendab BNS.

Ephag allkirjastas 2009. aastal konsortsiumlepingu ja projektilepingu vähiuuringute tehnoloogia arenduskeskusega, et alustada koostööd ettevõttele kuuluva vähiravimi kliiniliste katsetuste läbiviimiseks Euroopa Liidus. Projekti kogueelarve on 8,9 miljonit krooni, millest 65 protsenti finantseeris Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus toetusrahade arvelt.

Pharmsyntez viis mullu oma lähiaastate plaani täitmiseks osa aktsiatest Moskva börsile, kus esmaemissioon märgiti 650 miljoni rublaga üle ning firma emissioonijärgne väärtus kasvas 1,7 miljoni rublan. Sellist väärtust ennustas Peterburist 10 kilomeetrit põhjas asuvale ravimitehasele enne aktsiate esmast avalikku pakkumist (IPO) ka Eesti LHV Pank, kes analüüsis Pharmsyntezi plaane.

Ephagi juhatuse liige Erik Haavamäe ütles BNS-ile, et Pharmsynthez toodab ravimeid ja toimeaineid Venemaa ühes kaasaegseimas, EL-i nõuetele vastavas teadus- ja tootmiskompleksis, mis on valminud koostöös Peterburi teadlaste ja Saksa tehnoloogiagrupiga Linde AG. Praegu on tooteportfellis tuntud kaubamärkidest Sehydrin, Neovir, Pencrofton, Fenazid, mis leiavad aktiivset kasutust onkoloogiliste ja günekoloogiliste haiguste ning immuunpuudulikkuse ja tuberkuloosi ravis.

"Üheks võimalikuks tegevuse laienemise objektiks välisturgudele näeb Pharmsynthez Eesti ravimitootjat AS Kevelt," ütles Haavamäe. Pharmsyntezi suurim eraomanik ja nõukogu esimees Dmitri Genkin ütles Interfaxile, et Kevelti omandamine avab otsetee Euroopa ravimiturule. Ta lisas, et see tehing sobib suurepäraselt Pharmsynthezi arengustrateegiasse.

LHV Panga mullu 15. novembrist pärinevast raportist selgub, et Pharmsyntezil on arendusjärgus seitse uudset ravimit, Virexxa tõotab neist üht suuremat käivet neuroloogilise haiguse Sclerosis multiplex terapeutiliseks raviks kavandatud MyeloXENi järel. Virexxa peaks EL-i turul 2015. aastal käivet tegema 207 miljonit rubla, MyeloXEN 646 miljonit rubla. Mõlema turuletulek on kavandatud 2013. aastasse, LHV Panga hinnangul on risk Virexxi turuletuleku hilinemise osas väike. Virexxa on praegu läbimas kliiniliste katsetuste teist faasi. Haavamäe sõnul on arendatavale vähiravimile omistatud Orphan Drug staatus, mis võimaldab kuluefektiivsemat kliiniliste katsetuste faasi ning ravimi registreerimist erinevatel turgudel.

Interfax vahendas, et Virexxa tootmine hakkab toimuma Tallinna Tehnopargis Tehnopol asuvas ravimifirmas Keveltis. 1996. aastast ravimeid tootvat Kevelti on aastaid vedanud keemikud Nigulas Samel ja Ivar Järving. Vahepeal on omanikeringi kuulunud ka Ameerika Ühendriikide (USA) kodanik.

Haavamäe ütles, et nii Samel kui Järving jäävad ettevõtte vedajateks ka Pharmsyntezi all. Praegu toodab Kevelt mitmeid ravimeid nagu sünnitegevuse stimuleerimise ravim Prostenoon Geel, glaukoomiravim Glaumax, aga näiteks ka puhtaid biokemikaale teadusliku uurimistöö tarbeks ning meditsiiniseadmetena tüvi- ja nabaväädivererakkude külmutuslahuseid ja -süsteeme.

Pharmsyntezi kasvuplaane hinnanud LHV raporti järgi peaks ettevõtte käive kasvama 350 miljoni rublani aastaks 2012 ja 405 miljonini aastaks 2013. Mullu ületas Pharmyntez tõenäoliselt prognoositud käivet ja kasumit, prognoos oli 271,6 miljonit rubla käivet ja 28 miljonit rubla kasumit. 2009. oli ettevõtte käive 228,4 miljonit rubla ja see kasvas 2008. aastaga võrreldes 15,7 protsenti.

Samas Kevelti käive kasvas 2009. ja 2008. aasta võrdluses ligi kolm korda 15,7 miljoni kroonini, kasum jäi veidi alla miljoni krooni.

Lisaks eelpoolnimetatud ravimitele kavatseb Pharmsynthez toota immuunpuudulikkuse viiruse raviks HIVirini. HIV-i ja omandatud immuunpuudulikkuse sündroomi AIDS-i statistika Venemaa kohta näitab kasvu, seejuures saab ravi väike osa. Samuti on vähk Venemaal hiljuti võtnud epideemilised mõõtmed: 2,5 miljonit inimest on haigestunud, 300 000 sureb igal aastal ja 450 000 uut vähihaiget registreeritakse igal aastal.

Lisaks EL-i turule näeb Pharmsyntezi plaan ette ka USA turule jõudmist. USA-s on kõrgeim ravimite tarbimine ühe inimese kohta, ulatudes üle 700 USA dollarini aastas. Kanadas on see näitaja Jaapani järel ligi 500 dollariga kolmas, järgnevad Euroopa suurriigid ning Venemaa on umbes 80 dollariga üheksas.

Haavamäe sõnul kaasas IPO-ga Pharmsyntez täiendavaid rahalisi vahendeid 528 miljoni rubla ulatuses, mida on plaanis kasutada ettevõtte müügivõrgu laiendamiseks, bio-farmaatsia firmade soetamiseks välisturgudel, olemasolevate tootmisvõimsuste suurendamiseks ning innovaatiliste ravimite väljatöötamiseks ja arendamiseks.

Ephagile kuulub Pharmsyntezist 69,3 protsenti. Ephagist 75 protsenti kuulubAmber Trust II, mis on Baltikumile ja Venemaale keskendunud investeerimisfond ja haldab 150 miljoni euro väärtuses vara.

LHV raportist selgub, et fond võib omada Pharmsyntezis osalust 5-8 aastat ja lahkuda omanikeringist aastatel 2014-2016.

Pharmsyntezi aktsiatega käib kauplemine Moskva MICEXi börsil, kus aktsia hind liigub praegu ligi samal tasemel IPO 24 rublaga.