„Väga nutune,” iseloomustas Lasva valla piimatootja Uno Parm olukorda. Piima kokkuostuhind on ­langenud ning tootmine toob ­talule praegu kuus tuhandeid kroone kahju, kirjutab Võrumaa Teataja.

Piimakarja maha müüa Parm siiski ei kavatse, sest hiljem uuesti tootmist alustada on väga kulukas, pealegi on piimalehmade hinnad viimasel ajal kõvasti langenud. „Ei tea, kui kaua vastu pean. Kuni kõik otsa saab,” lausus ta.

„Maailmaturul on piimatoodete nõudlus vähenenud. See on viinud piimatoodete hinnad alla,” ütles Valio Eesti tegevdirektor Kari Finska. „Toorpiima hinna seab surve alla ka asjaolu, et Eestis toodetava toorpiima hulk ületab tugevalt koduturu tarbimist ning enam ei paku leevendust ka välisturud.”

Tarbijatele piima madalam hind kindlasti meeldib, aga kohaliku piimatööstuse elujõulisuse võib see küsi­märgi alla seada.

Raskustest toorpiima eest tasumisel on teatanud nii Tere kontsern kui ka juustutootmisele keskendunud E-Piim, kuhu müüakse ka hulk Võrumaa farmide piimast. Mõlemad töötlejad on pakkunud tootjatele raha asemel valmistoodangut: juustu, võid ja muud.

Toorpiima kokkuostuhinna tõusu ei ole praegu näha. „Konkreetseid lahendeid on tänases olukorras väga raske pakkuda,” tunnistas Finska. „Loomulikult on oluline roll ka tarbijatel. Nende ostu­eelistustel on väga suur mõju.”