Saksa ajakirja Spiegel andmetel soovib Euroopa Komisjoni põllumajandusvolinik Dacian Ciolos anda euroliidu piimatootjatele loa üle-euroopaliste kartellide moodustamiseks. Nii saaksid piimatootjad rohkem võimu piimatööstuste üle. Plaan näeb ette, et talupidajad üle kogu Euroopa tohiksid koonduda tootjaorganisatsioonidesse, mis omakorda aitaksid neil piima töötlejatelt paremaid tingimusi välja kaubelda. Vastava kava peaks sel kolmapäeval kinnitama Euroopa Komisjon. Eesti ministri sõnul seisneb voliniku idee siiski selles, et piimatootjad suudaksid organisatsioonides kaupa paremini turundada, sellele lisandväärtust anda ja ka logistika oleks odavam. Lisaks suudaksid põllumehed üheskoos tööstustelt läbirääkimistel ka kõrgemat hinda küsida, kirjutab
.

“Norman Aasa ja Eesti kohtunikud kutsuksin aga Euroopa Liidu põllumajandusõiguse koolitusele. See on väga keeruline valdkond. Seega, tulgu enne koolitusele ja pärast tegutsegu. Muidu on nii, et piimatootjad saavad kokku, räägitakse hinnast, keegi kuulab pealt ja kohe algatatakse võimaliku kartelli uurimine,” tähendas Seeder.

Põllumajandusministri väitel kuuluvad piimatootjad ühistulaadsetesse organisatsioonidesse ka USAs, Soomes ja Taanis. “Selliste tootjaorganisatsioonide loomisest on tegelikult aastaid kõneldud. Midagi uut siin ei ole. Eestis ei olda lihtsalt veel aru saadud — ilmselt ajaloolistest põhjustest lähtuvalt -, et koos toota ja müüa on märksa efektiivsem kui üksinda tegutseda,” lisas Seeder.

Spiegeli teatel on talupidajate liidud ammu kurtnud, et piimatootmine ei tasu end majanduslikult ära, kuna näiteks suured kaubandusketid harrastavad hinnadumpingut. Euroopa Komisjoni põllumajanduse ja maaelu arengu voliniku Dacian Ciolose reformi kohaselt võiksid piimatootjad koonduda liitudesse, mille turuosa ulatub maksimaalselt kolme protsendini kogu Euroopa Liidu piimatootmisest. Ühtlasi võimaldaks see reform vältida edasiste toetuste maksmist. Enamik euroliidu liikmesriike on reformiga nõus, vastuväiteid on veel vaid konkurentsivolinik Joaquín Almunial, kirjutas Spiegel.