Eestimaa piimatootjate ühistu on müüki pannud oma Vändras asuva meierei, mis valmistab ümmargust Eesti juustu.

EPÜ tegevjuhi Vassili Padu-mäe ütlust mööda ei ole ühistu otsustanud mitte töötlemisele, vaid piimatootmisele pühenduda. “Praegu on piima müük kasumlikum kui töötlemine,” põhjendas Padumäe.

Meierei alghinda ta öelda ei soovinud, märkides, et ootavad oktoobrikuu jooksul hinnapakkumisi. “Huvilisi on,” kinnitas ühistu tegevjuht.

Tema sõnul toodab meierei sel aastal kasumit, eelmine majandusaasta lõpetati miinusega. Kokkuvõttes on aga juustutööstus selle seitsme aasta jooksul, kui ühistu on tema omanikuks olnud, töötanud kasumiga.

Vändra meierei toodab kuus 30–40 tonni juustu ning see kogus on Padumäe hinnangul liiga väike, paras oleks vähemasti sada tonni. Tootmismahtu ei luba aga tõsta tööstuse praegune sisseseade. “Et sellises koguses saaks teha ümmarguse kujuga juustu, oleks vaja tehnoloogiasse investeerida,” märkis Padumäe.

Kogu toodangu müüb Vändra meierei AS-ile Estover, kes turustab seda kaubamärgi Eesti juust all.

Estoveri juhatuse liige Ago Enok ütles, et Eesti juustu kadumist meie lettidelt ei maksa karta, sest sama juustu toodab ka näiteks E-Piim. Enoki sõnutsi ei saa välistada sedagi, et Estover teeb oma hinnapakkumise, eriti tõe-näoliseks ta seda küll ei pidanud.

Eesti piimatootjate ühistul on üle 30 osaniku (talunikud ja põllumajandusühistud), meiereis saab tööd 25 inimest.