Eelmisel aastal andsid Briti vanemad oma lastele 30 miljardi naela ulatusest otsest finantsabi, millest 8,3 miljardit moodustas kodulaenu esmase sissemakse toetamine.

Vanavanemad toetasid lapselapsi lisaks veel 5,6 miljardi dollariga.

Kinnisvarahinna kasv, ülikoolide õppemaksude tõus ning karm olukord tööturul tähendab seda, et viiest noorest (18- kuni 30-aastased) neli said eelmisel aastal mingis mahus finantsabi oma vanematelt või vanavanematelt. 1980ndatel oli see protsent 60 kandis.

Ehkki Suurbritannias tõusid kinnisvarahinnad eelmisel aastal keskmiselt 7,8 protsenti ehk pea 15 000 naela võrra, siis keskmine esmane sissemakse kukkus 7 protsenti 29 218 naelale. Selle põhjuseks on see, et pangad annavad üha enam 5-protsendilise sissemaksega laenu. Vanemate keskmine toetus lastele selles osas jäi 13 281 naela kanti.

Kolmandik briti täiskasvanutest ütles, et ei suutnud kinnisvara ilma vanemate abita soetada, seejuures 25- kuni 29-aastaste seas oli see 55%.

Lisaks kodulaenu sissemaksele toetasid vanemad oma lapsi ka rahaliste kingitustega ja erinevate maksete tasumisega (kokku 5,1 miljardi naela ulatuses) ning kolmandal kohal oli abi auto soetamisel (2,6 miljardit naela).

Vanavanemad aitasid noori 1,9 miljardi ulatuses kodulaenudega, 1,3 miljardi naelase rahalise toetusega ning 846 miljoniga rendimaksete tasumisel.

Kasvanud on ka briti noorte ootused seoses pärandusega. Enam kui veerand täiskasvanutset ütles, et nende hea vanaduspõli on tagatud vaid siis, kui nad saavad kopsaka päranduse. 31- kuni 34-aastaste seas on see protsent 40.

Hea lugeja, kas vajad samuti äraelamiseks vanemate ja/või vanavanemate tuge? Kui suures mahus?