Viimasel aastal hulganisti soovitud ja soovimatut meediakajastust saanud Kasahstan on küll pindalalt hiiglasuur, kuid majanduselt alles väike. Kui näiteks Soome SKP suuruseks ennustab Rahvusvaheline Valuutafond tänavu 225 miljardit USA dollarit, siis Kasahstani omaks üle kahe korra vähem – 92 miljardit dollarit.

Ent Kashastani jooksvates hindades on SKP alates 2003. aastast kolmekordistunud, Soomel 1,3-kordistunud. Isegi Eestil on see näitaja sama ajaga vaid kahekordistunud.

Oma piirkonnas – Kesk-Aasias – on Kasahstan SKP poolest selge liider. Seda ka SKP-lt elaniku kohta, osa naabreid on isegi ostujõu pariteedi alusel arvutatud SKP järgi Kasahstanist neli-viis korda vaesemad. Piirkonna vaieldamatuks liidriks ei lase Kasahstanil olla vaid rahvaarv, mis on 15 miljonit ehk umbes 10 miljonit väiksem kui Usbekistanis.

Head eeldused

Kui maailmas jätkub toorainebuum, on Kasahstanil head eeldused täita ärimeeste ja investorite ootusi. Tegemist on ühega vähestest riikidest, mille naftatootmine eesseisval aastakümnel kasvab, samuti toodetakse seal uraani, vaske, tsinki, molübdeeni jne.

Varahaldusfirma East Capital partner Aivaras Abromavicius kiidab ka Kasahstani ettevõtete juhtimistaset ning usub, et see edeneb veelgi, viidates riiklikule programmile, mille raames käivad Kasahstani tudengid lääne kõrgkoolides ärijuhtimistarkusi õppimas.

Kasahstani aktsiad moodustavad praegu lõviosa Kesk-Aasia investeerimisfondide portfellidest. Kasahstani börsil (KASE) on noteeritud ligi 120 aktsiat, nende koguväärtus oli esmaspäeval 64 miljardit dollarit.