Kui maja konstruktsioon eeldab kaalult kergemat lahendust, siis jääb sõelale plekk-katus. Omaniku maitsest ja maja arhitektuurilahendusest lähtuvalt tuleb järgmine valik langetada valts-plekk-katuse ja profileeritud teraskatuse vahel.

Valtsplekk vanale puumajale

Valtspleki kasutamine on levinud vanemate puitmajade renoveerimisel. “Valtsplekk-katused on Kalamajas ja Pelgulinnas populaarne teema,” vahendab OÜ Plekk-Katusemeister tegevdirektor Jaanus Aedla.

Profileeritud teraskatuseid eelistatakse uue puitkonstruktsiooniga elamute puhul. “Teraskatuse headeks omadusteks peetakse kergust, head vormitavust, külmakindlust ja veetiheda katusekatte moodustamise või-malust,” loetleb profiilkatuseid valmistava AS-i Ruukki Products turundusjuht Marge Reinolt. Profiilkatuste eeliseks on ka lai värvivalik.

Valtsplekk-katust iseloomustavad suured siledad plekipinnad, 0,5–0,7 millimeetri paksune toormaterjal aitab vältida katuse lainetamist ja lokkimist. Profileeritud teraskatust võib valmistada pisut õhemast, 0,45–0,5-millimeetrisest teras-

plekist, kuna profileerimine muudab katte jäigemaks. Profileerimine tähendab seda, et terasele antakse kuju – enam on levinud kivikatust meenutavad profiilid, trapets- ja laineprofiilid. 0,45 millimeetrist õhemat terasplekki ei soovitata kasutada, sest katusekate jääb siis liialt “vedel”.

Mõlema katusetüübi lähtematerjaliks on terasleht, mis kaetakse tsingiga. Tsink annab teraslehele roostetamisvastase kaitse. Kui tavalise pleki tsingisisaldus on 275 grammi ruutmeetri kohta, siis korralikul valtskatusel peab see algama 350 grammist ruutmeetri kohta. Kui paigaldamise käigus teras tsingikihi alt välja lüüakse, võib nõutust väiksem tsingisisaldus panna katuse roostetama.

Trummeldav vihm

Reinolt kiirustab kummutama teraskatusega seotud müüte, justkui oleks nende iga lühike ning öise vihma korral peaks katusel trummeldavate piiskade pärast unerahu unustama. “Vihma tekitatav heli kostab katusealusesse tuppa pigem romantilise krabinana, rahe annab endast tõepoolest mõõdukalt märku,” selgitab Reinolt.

Teraskatuse iga sõltub majaomaniku valitud värvkattest. Profiilpleki pinnakujust või liidetest lähtuvat eluea lühenemist Reinolti kinnitusel teada pole. Küll aga võivad katuste eluiga lühendada madala töökultuuriga ehitusmehed.

Kui teraskatus vihma või tuule korral häirivalt koliseb, on põhjust kahtlustada, et katusekate on korralikult kinnitamata, vajalikud tihendid paigaldamata või soojustuskiht liialt õhuke. Seetõttu soovitatakse just keerukamate katuste puhul kasutada professionaalseid paigaldajaid, keda on praeguse ehitusbuumi ajal raske leida. Katuste paigaldamisega tegeleva Aedla sõnul on neil enamasti pooleks aastaks töö ees.

“Tööpuuduse üle ei kurda. Muidu oleme ikka aasta lõpuks kõik töös olevad katused ära lõpetanud, aga seekord tulid mõned tööd uude aastasse kaasa,” lisab ta. Lihtsamate katuste paigaldamist võib ka ise proovida, aga siis tuleb kindlasti järgida tootja nõudeid ja juhiseid. “Õpipoisist saab meister kolme kuni viie aastaga. Kogenumadki tegijad ütlevad, et iga katusega õpivad midagi juurde,” ütleb Aedla. Plekk-katuse hind sõltub materjalist, selle paksusest ja pinnakattest, katuse keerukusest, katuseprofiili tüübist ja lisatarvikute (lisaplekid, vihmavee-süsteemid, lumetõkked, turvaelemendid jms) vajadusest.

Aedla sõnul kallines valts-plekk mullu umbes neljandiku, paigalduse hind aga kümnendiku võrra. Töö hind sõltub katuse keerukusest ja maksab 150–400 krooni ruutmeetri kohta. Aedla sõnul on keskmine paigalduse hind 250–300 kr/m2.

Plekk-katuse positiivsed omadused

•• Kerge, väga hästi vormitav, külmakindel, veetihe.

•• Suured siledad plekipinnad ning 0,5–0,7 mm paksune toormaterjal aitab vältida lainetamist ja lokkimist. Valtskatuste hulka kuuluvad ehitusplatsil käsitsi kokku valtsitavad klassikalised valtsplekk-katused, nn klassik-tüüpi teraskatused ja valtsprofiilkatused.

•• Profileeritud teraskatuse õigeks materjalipaksuseks on 0,5 mm terasplekk. Sobib ka 0,45 mm paksune materjal, kuid 0,4 mm on liiga õhuke. Levinuimad on kivi-, trapets- ja laine-

profiil. Valtsimine ja profileerimine terasplekki ei kahjusta. 

•• Katuseprofiili valikul tuleb lähtuda katuse kaldest. Vähimad vastuvõetavad kalded on kivi-

profiilkatusel 11°, trapetsprofiil- ja nn klassik-tüüpi katusel 8°, sileplekist valtsitud katusel 5°.

Allikas: AS Ruukki Products