1. septembrist jõustuv euroliidu direktiiv keelab üle 7 W hõõglampide tootmise ja sissetoomise täielikult. Seadusemuudatus ei keela küll hõõglampe edasi kasutada ega kauplustel varem kokkuostetud laojääke müüa, kuid kui viimane harjumuspärane elektripirn poeriiulilt kaob, tuleb otsida alternatiive.

Kui varem soovitati üle minna 80 protsenti energiasäästlikumale säästupirnile, siis nüüd räägitakse pigem selle kohmakusest ja elavhõbedasisalduse tõttu ka ohtlikkusest. Lisaks on ta aldis purunema, näiteks kui teda liitumiskohast kinni hoides soklisse keerata. Tulevik on asjatundjate sõnul pigem LED-lampide käes, mille tootmises ja arenduses käib aktiivne töö ning ka hind peaks peagi langema hakkama.

Probleem kodusisustajatele

Bauhofi arendusjuht Sergei Lazarev rääkis, et kuna nende ehituspoekett on hõõglampe piisavalt lattu varunud, on tagatud seal sujuv müük ka pärast keelu jõustumist. Kuigi hõõglampide järkjärguline keelamine algas juba kolm aastat tagasi (2010. aastal keelati 100 W pirnid, 2011. aastal ka 60 W-d), moodustab nende müügikogus Bauhofis Lazarevi sõnul endiselt pea poole. Samal ajal aga kinnitas ta, et neile leidub kõikvõimalikke analooge. „Meil on müügil kümneid erineva kuju ja võimsusega luminofoorlampe alates lihtsatest U-kujulistest ja lõpetades kompaktsete minispiraalidega, mis sobivad iga valgusti sisse. Samuti on igale hõõglambile olemas analoog halogeeni või LED-i näol,” rääkis Lazarev.

Praegu on paljudel kodusisustajatele probleemiks see, et tavaliste valgustite sisse säästupirnid oma suuruse ja sokli tõttu ei sobi ning kõikvõimalike seina- või lauavalgustite tootjad on ajas maha jäänud. Valgustite e-kaubamaja Light24.ee konsultant Aarne Sulev ennustas, et säästupirnide aeg hakkab LED-ide pealetulekuga lootusetult ümber saama ja sellepärast ei torma ka valgustitootjad oma disaini muutma. „LED-e on olemas juba ka tavalise hõõglambi kujuga ja julgen väita, et umbes aasta pärast ongi need täielikult asendunud. Jah, need on küll kallimad – korraliku 8 W LED-i

[võrdub umbes 75 W tavapirniga] hind on praegu 10–12 eurot, aga ta kestab ka 50 korda kauem. Kui kokku arvutada veel energia, mida sellega kokku hoiab, on sääst muljet avaldav,” rääkis Sulev.ValikudHalogeenlamp on soodsaim

Halogeenlamp, mis on hõõglambist umbes neli korda kallim, aga siiski veel soodsaim variant kaduva elektripirni väljavahetamiseks, kulutab 20–30 protsenti vähem energiat.

Prisma Peremarketi ostujuht Tõnis Tomingas ütles, et kui veel olemasolevate hõõglampide müük on selle aasta augustis võrreldes mullusega 15 protsenti kasvanud, siis säästupirnide müük on hoopis langenud. „Kõige enam kasvab aga LED-lampide müük, mille müügimahud on juba järele jõudmas säästulampide müügile,” kinnitas Tomingas.