Siin on Heli Trumpi kirjeldus olukorrast Pärnu maantee Vabaduse väljak - kino Kosmos lõigul toimuvast:

Tallinna linnaisade sõnavõtte oleme kõik kuulnud ja teame, et "südalinn autovabaks" on nende mantra olnud juba aastaid. Ikka ja jälle tuuakse näiteid, et terve Euroopa läheb seda teed, et autod kesklinnast välja saada, ütlemata kunagi, millises riigis see nii on.

Pärnu maanteel keelati peatumine ja parkimine. Loomulikult kukkus kolinal käive ja klientide pahameel jõudis just kauplusesse. Paremini läks teisel pool teed olevatel äridel, näiteks Reval kohvikul, sest Sakala tänaval parkimine säilis.

Mida me siis klientidelt kuulsime?

- Kas te mõnda jalgratast olete ikka näinud siit mööda sõitmas? (iroonia). Tegelikult oleme ikka päris mitut näinud (ka iroonia). Kõige soojemal suvekuul sõidab mõnel päeval tõesti paar ratast mööda.

- "Kui palju teil kesklinnas neid kliente on? see ju peaaegu inimtühi! Tullakse ikka autoga, miks te endale parkimiskohti maja ette ei muretse?"

- Märkused klienditeenindajale: "palun tehke kiiremini, mul auto maja ees, kohe tuleb mupo."

- "Parklast teie juurde jalutada... nalja teete, mul on kaks last lasteaiast peale võetud, kas te kujutate ette, et ma nendega siia busside/trammide vahele jalutama tulen?"

- "Millal te ometi ära kolite? Kuhugi normaalse parkimisevõimalusega kohta."

- Ja sadu kordi telefonis vastamisi... "maja ees ei tohi ja ligiduses pole ruumi peatuda/parkida."

Ja nii tullaksegi Tabasalust, Viimsist, Kiilist, Peetri külast, Lasnamäelt ja Nõmmelt ikka autoga, sest oleme täpselt keskel ja kõigile sobilikul kaugusel. Tullakse ikka kiirustades, sest aeg on tänapäeval suur väärtus. Pargitakse maja ette, tehakse kiirelt oma ostud ja minnakse (lootuses mitte muponaudile vahele jääda) ja tuleb järgmine auto jne.

Loomulikult on praeguseks inimesed rohkem harjunud, et ei tohi peatuda meie maja ees ja üldse Pärnu maantee alguses. Siis üritatakse jätta oma autot võimalikult ligidale, kuid parkimiskohti napib. Meie kliimas öelda kliendile , et pange auto ülikallisse Vabaduse parklasse ja tulge jalutage meieni ja tagasi ei ole mõistlik. Mis aeg ja mis raha? Nii meie klient-kangelased ikka tulevad ja seisavad maja ees nin koos me siis valvame, et trahvi ei tehtaks.

Pärnu maantee kuni kino Kosmoseni ei ole jalutuskäik pargis ega jalakäijate tänaval. Ühistranspordi hulk, taksode ja Pärnu poolt linna sisse sõitvate transpordivahendite kogus on ikka väga suur (vaatamata proovile neid suunata Tõnismäele). Ei rohelisi parke ega tänavakohvikuid, samuti mitte pikka kauplusterida. Kuna tänav on kõigele sellele ka kitsas, siis sundida inimesi seal jalutama... .

Meil läheb siiski pigem hästi. Ei ole viga. Oleme siin juba 17 aastat olnud ja meie asukohta teatakse.

Midagi ei muutu ka tulevikus. Nagunii on peatumine, parkimine võimatuks tehtud. Meie katsume praegu veel vastu pidada. Edaspidi ... ei tea.