Rootsi on kujunenud Iraagist ja Süüriast põgenikele turvaliseks kohaks. Alates 2011. aastast on Rootsi võtnud vastu Iraagist umbes 80 000 ja Süüriast 100 000 pagulast. Samas on Rootsil raskusi uute elanike tööle saamisega. Rootsi riigikontrolli andmetel on 2003. aastal riiki saabunud põgenikest 2013. aastaks töö leidnud ainult 53%. Nendest, kes saabusid kaks aastat tagasi, on leidud töö 30%. Rootsi tööpuuduse määr on praegu 7%.

Surve tööjõuturule ja majandusele vaid kasvab. Üksnes läinud nädalal saabus Rootsi 7000 pagulast. Umbes 100 000 inimest ootab asüüli.

Ipsose küsitluse kohaselt on inimeste arvamus põgenikesse erinev. 44% küsitletutest sooviks rohkem põgenike ja 30% vähem.

Rootsi sotsiaaldemokraatide majanduspoliitika eeskõneleja Oscar Sjoestedt ütles, et Rootsi süsteem ei suuda saada hakkama põgenike suurte lainetega, kuna puudub USA madalapalgaliste töökohtade mudel. Tema sõnul on probleemiks vähene haridus. Paljud saabunud on põhiharidusega.

„Nii kaua ei tohiks minna,“ ütles Rootsi migratsiooniminister Morgan Johansson. „Need kes saabuvad on Süüriast on küllaltki kõrgelt haritud ja probleemiks on pigem Rootsi keele omandamine.“

„Meil on kõrge tööpuudus, kuid ka 80 000 täitmata töökohta,“ ütles Johansson.

Rootsi ettevõtted on sisserännet tervitanud, eriti Süüriast tulnud haritud ja oskustega inimeste osas.