India valitsus teatas eelmisel nädalal, et otsustasid peatada kaubavahetuse Põhja-Koreaga peale USA valitsuse soovitust kasutada sanktsioone riigi eraldamiseks. Piirang jõustus aprillis, kuid ei puuduta toidu- ja meditsiinikaupu, kirjutas CNN.

ÜRO julgeolekunõukogu on püüdnud aastaid summutada majanduslike piirangutega Põhja-Korea tuumarelvade programmi ning enamik riike ongi lõpetanud tänhaseks kaubandussuhted.

India oli Põhja-Korea suuruselt kolmas kaubanduspartner peale Hiinat ja Saudi Araabiat. Näiteks müüs India aastatel 2015-2016 tervelt 111 miljoni dollari eest kaupu Põhja-Koreasse ning importis sealt 88 miljoni dollari eest tooteid.

Piirangu rakendamine on märgilise tähtsusega, sest alles 2015. aastal keeldus India hääletamast ÜRO otsusel mõista hukka inimõiguste rikkumised Põhja-Korea valitsuse poolt. Samuti on varasemalt käinud Põhja-Korea rahvuslased Indias treeningutel ja koolitustel, kuid uue piiranguga keelatakse ära kõik sõjaväe ja politsei, kui ka teaduslikud ja tehnilised koolitused.