Hoolimata monotoonsest välimusest on Lasnamäe linnaosa elanikkonna poolest üks Tallinna kirjumaid piirkondi. Alustuseks tuleks kohe ära mainida, et Lasnamäe ei ole ammu enam ainult „venelaste“ linnaosa. Tõsi, muukeelsete inimeste kontsentratsioon on seal kõrgem (ligi 70%) kui mujal, kuid Lasnamäe on teinud viimase paarikümne aastaga läbi suure muudatuse, mis meelitab sinna elama ka eestlasi.

Et Lasnamäe uusarendusteturust paremini aru saada, tuleb kõigepealt vaadata mainitud 70% muukeelsete inimeste eelistusi. Nende seas on vaeseid ja rikkaid, töötuid ja ärimehi. Kuid kõiki neid ühendab kogukond ja slaavipärane perekultuur, kus ämmad elavad kõrvalkorterites ja sõbrannad sätivad ennast võimalusel elama kõrvalmajadesse.

Pole tavapäratu, et ühel suuremal elamispinnal resideerub suisa neli põlvkonda pereliikmeid. On arusaadav, et need pered, kes on majanduslikult paremal järjel, soovivad amortiseerunud ja ühetaolistelt elamispindadelt kiirelt jalga lasta. Samas ei soovita hüljata oma perekonda, kodukanti, sõpru ega kommuuni üldisemalt. Viimane ongi põhjus, miks Lasnamäe uusarenduste turg on viimasel ajal nii kiirelt kasvanud - hetkel on Lasnamäel arendamisel 10 suuremat kortermaja(kompleksi) ja teadaolevalt on lisa parajal hulgal tulemas.

Arvestades linnaosa elanike arvu, on praegu vabade uute korterite 250 ühikuline jääk kui piisake meres ning uute majade lisandumisel ostetakse maja paremad korterid ära loetud nädalatega. On väga harv juhus, kui Lasnamäe uues kortermajas on üldse midagi veel müüa hetkeks, kui maja valmis saab. Lõviosa projekte ongi suunatud eelkõige kohalikule maksejõulisele vene või muust rahvusest elanikule. Nii näiteks oskame ka enda poolt müüdavatest projektidest välja tuua, et nii Alvari 18 kui Virbi 8/10 ostjate puhul on eestlasi alla veerandi ning sama jaotus on lõviosal teistelgi Lasnamäele arendatud kortermajadel.

Küll aga teame, et näiteks Merko poolt suisa väikese linnakuna arendatava Paepargi elurajooni praegu müügis olevas majas on eestlaste osakaal juba ligi pool.

Täiesti erandlikuks projektiks saab kindlasti olema lähipäevadel lansseeritav Lauluväljaku Residentside majadekompleks, mis asub tehniliselt küll Lasnamäe linnaosas Mäe tänaval, kuid millele pole enam mitte mingisugust rahvusest tulenevat sihtgruppi- üle linna vaadetega katuseterrassidega korterid konkureerivad eelkõige Pirita teele rajatavate luksuspindadega.

Lasnamäe uusarendusi iseloomustab ka väga suur hinnadiferents- odavamate majade kehvemad korterid saab kätte vähem kui 1500 eurose ruutmeetrihinnaga (nt Sinimäe 16), samas tippmajades (nt Lauluväljaku residentsid) hakkavad kallimad elamispinnad maksma kuni 3000 €/m², mis siiski on kolmandiku võrra vähem Pirita teele rajatavatest sarnasest pindadest.

Arvestades Lasnamäe linnaosa suurust, siis julgeme väita, et Lasnamäe lausa januneb uute elamispindade järgi- nii Tallinna kui ka Lasnamäe elanike arv kasvab pidevalt ning praegune pakkumiste hulk ei suuda kindlasti nõudlust rahuldada. Usutavasti näeme lähiaastatel seal üha vilkamat arendustegevust ning sööti jäänud tühermaade järkjärgulist täisehitamist.

Fakte Lasnamäe linnaosast ja sealsest korteriturust

Elanike arv juuli 2016: 119 105
Korteritehingute arv 2015: 1842
Korteritehingute arv 2016 I pa: 964
Keskmine korteriomanditehingute hind juuni 2016: 1381 €/m²
Järelturu korterite pakkumiste arv: ca 1000
Uusarenduste korterite pakkumiste arv: ca 250

Valik Lasnamäe uusarendusi: