Mustamäe on linnaosa, mis äärelinnadest on teinud ilmselt läbi suurima uuendus- ja värskenduskuuri. Kui veel 10-15 aastat tagasi peeti Mustamäed linnaosaks, kus vananev elamufond ja elanikkond on ette määratud hääbumisele, siis tänaseks on pilt kardinaalselt muutunud ning seal elamises näevad perspektiivi ka noored ja keskmisest kõrgema sissetulekuga inimesed.

Kõigepealt elamufondist. Mustamäe kui Tallinna vanima magalarajooni elamufond sai tõesti palju räsida, kuid tänu tegusatele ühistutele on ka olemasolevad majad tundmatuseni muutunud. Seinasoojustused, püstakute vahetused, küttesüsteemide renoveerimine, katuste ja trepikodade remont ning parklate laiendamised on muutunud täiesti tavapäraseks. Edumeelsemad ühistud teevad suisa täisrenoveerimist, kus lisaks eelmainitule vahetatakse täielikult fassaadid, rõdupiirded ning mis kõige tähtsam- tegeletakse sisekliima parandamisega kuni soojustagastusega sundventilatsioonide paigaldamiseni välja.

Kui veel aastatuhande alguses oli Mustamäe teine nõrk koht korralike kaubandus- ja teenindusasutuste puudumine, siis seegi on täielikult muutunud. Palju kirgi kütnud Kadaka turu piraatkaubandusmekast on saanud väärikas Mustika keskus, uuenduskuuri sai Magistrali keskus, Vilde teel avati Mustamäe turg jne. Tõeliseks Mustamäe pärliks on saanud aga Tammsaare teel tänavu avatud uus Mustamäe Keskus koos kümnekonna söögikoha ning esimese kinoga, mis peale taasiseseisvumist Tallinna äärelinna üldse rajatud.

Kõik on olnud meeldiv eelvaatus üha intensiivistuvale kinnisvaraarendusele. Hea ja kiire ühendus kesklinnaga, korrastatud pargid, eeskujulik kaubandusvõrk ja paljude kõrg- ning kutsekoolide lähedus peibutab Mustamäele üha rohkem noori peresid, kes arusaadavatel põhjustel eelistavad võimalusel uut elamispinda vanale. Samuti on väga aktiivne Mustamäe üürikorteritesse investeerimine, sest ainuüksi TTÜs õpib ligi 13 500 tudengit, kes kõik vajavad kohta elamiseks. Lisaks annab ülikool tööd üle 1100 teadlasele, ülikooli linnakus tegutseb 162 kõrgtehnoloogia ettevõtet 2600 töötajaga, kes janunevad kvaliteetse ja kaasaegse elamispinna järele.

Mustamäel on praegu kuus suuremat kinnisvaraarendusprojekti, kusjuures selle linnaosa arendusi iseloomustab mastaapsus. Mustamäe mahtude ja nõudluse tõttu pole põhjust ehitada üksikut 10-20 korteriga majakest. Eelkõige luuakse suuri, üle saja korteriga majakomplekse (nt Kuklase Kodu) või väikestest majades koosnevaid klastreid (nt Hõbemetsa). Omakorda unikaalseks nähtuseks on Pöörise elurajoon, kuhu rajatakse kokku suisa kümme kõrghoonet (12-14 korrust), kuid mis peibutab piirkonna keskmisest madalama väljamüügihinnaga. Samuti on paljude Mustamäe uusarenduste puhul kujunenud trendiks alumistele korrustele välja üürimiseks mõeldud väikeste külaliskorterite rajamine (Kuklase Kodu, Kadaka Kaksikud), mille ostjad on väikeinvestorid, kes soovivad luua endale stabiilse rahavooga nn neljandat pensionisammast.

Kokkuvõtteks. Mustamäed on vara maha kanda. Suisa vastupidi. Linnaosa, mille jätkusuutlikkuses paljud kunagi kahtlesid, on muutunud tänu suurele arenguhüppele üheks atraktiivseimaks piirkonnaks nii noortele kui vanadele. Ja on selge, et suuresti on Mustamäe arengu taga ka maailma mastaabis suuri tegusid tegev TTÜ, mis ei kao mitte kuhugi.

Faktid Mustamäe linnaosast ja sealsest korteriturust.

Elanike arv juuli 2016: 67 385
Korteritehingute arv 2015: 1393
Korteritehingute arv 2016 I pa: 774
Keskmine korteriomanditehingute hind juuni 2016: 1419 €/m²
Järelturu korterite pakkumiste arv: u 500
Uusarenduste korterite (sh mitteeluruumidena külaliskorterid) pakkumiste arv: u 220

Valik Mustamäe uusarendusi: