„Rootsi suured pangad rahastavad oma tegevusi kuni poole ulatuses välisinvestoritele välisvaluutades tagatud võlakirju müües,“ ütles tänasel loengul Eesti Panga muuseumis Eesti Panga finantsstabiilsuse osakonna ökonomist Mari Tamm. 

„Praegu hindavad investorid Põhjamaade pangagruppidega seotud riske madalateks, kuid usalduse vähenemisel võib rahastamine muutuda kallimaks ja keerulisemaks," lisas ta. 

Põhjamaade pankadel on rahvusvahelises võrdluses omavahendeid suhteliselt vähe.

Samas on Põhjamaade kinnisvarahindade kasv kiire ja võlakoormus suureneb. Kinnisvaraturu ja laenamisega seotud riskid on suurenenud.

Rootsis on võetud kasutusele meetmed riskide vähendamiseks ja pankade vastupanuvõime tagamiseks, kuid seniste meetmete mõju laenukasvule ja kinnisvara hindadele on vähene. Juba praegu ületavad Rootsi suuremad pangagrupid nõutavaid normatiive.

Kui näiteks euroala majanduskasv tuleb oodatust väiksem, võib see läbi kaubandussuhete mõjutada Rootsit. Töökohad võivad kaduda, kodumajapidamiste laenude teenindamise võime võib halveneda, ettevõtteid võivad tabada raskused. 

See võib avaldada mõju pankadele ja muuta väga kiiresti välismaiste investorite suhtumist Rootsi pankadesse. Kohalikud hoiustajad on rahulikumad, kuid nende osa Rootsi suurpankade rahastamisel on tagasihoidlik.