„Töötukassa peab oma ukse kõrvale kruvima vasksildi teatega, et vajatakse õmblejaid,” ütles Eesti rõiva- ja tekstiililiidu juhataja Meelis Virkebau. „Skandinaavlased oskavad ilusaid moode joonistada, kuid nad on kahe põlvkonna jooksul kaotanud oskuse rõivaid konstrueerida ja õmmelda.”

Rootsi ja Soome disainifirmad tahavad nüüd rõivatootmise Aasiast koju tuua, sest energia kallinemine ja palkade tõus on muutnud teisel pool maakera tootmise mõttetuks. Äri maandub Eestis, sest Põhjamaades pole enam õmblejaid ega rõivakonstruktoreid. Eestis on nad olemas, sest isegi majanduskriis ei suutnud siinset õmblustööstust hävitada.

Väga head partnerid

„Soome disainerid on meie ettevõttele olnud kogu aeg väga head partnerid, sest nad ei püüa, erinevalt suurte partiide tellijatest, iga hinna eest hindu alla pressida,” ütles osaühingu Rosiine juhataja Ülle Lehtmets. „Majanduskriisi ajal skandinaavlased langust ei tundnud ja see aitas ka meie ettevõtet.”

Ligi veerandi Rosiine tootmismahust katavad Soome disainerite väiketellimused, mis võivad koosneda isegi vaid kümnest rõivaesemest. Tänu riiklikule disaini toetamise poliitikale astub põhjanaabrite juures igal aastal turule hulgaliselt noori tegijaid, kes otsivad oma ideede elluviimiseks abi Eesti õmblustöökodadest.

Osaühingu Pierro masinate all valminud seelikuid ja mantleid müüakse Stockholmi ühes kallimas kaubamajas NK, ettevõtte toodangust läheb 30–400-esemeliste partiidena Rootsi ligi 70 protsenti. „Meie partnerid toovad üha rohkem töid Hiinast Eestisse. Nad on proovinud ka näiteks Sloveenias ja Bulgaarias, kuid meie kvaliteet ja tähtaegadest kinnipidamine on palju parem,” selgitas Pierro juhataja Piret Kuresaar.

Eesti õmblusfirma saab Kuresaare kinnitusel viimasel ajal töö endale isegi juhul, kui tellija hangib kõik materjalid Hiinast, kust ta varem ostis ka õmblustöö.

Sellegipoolest vaatavad rõivatootjad Rootsi ja Soome poole väikese ärevusega. Eeloleva kolme-nelja kuu pikkuse õmblushooaja jaoks on kõik tootmisvõimsused tellimustega kaetud. Kuid edaspidiseks telefonikõnesid on vähem.Meelitab hind ja kvaliteetEesti õmblusfirmad näivad kvaliteedimärgina, mida põhjamaalased ei häbene.

Tuntumatest Soome kaubamärkidest toodetakse Eestis näiteks Marimekko tekstiilitooteid, mida peetakse iga vähegi endast lugupidava soomlase jaoks olulisteks.

Oktoobris Peterburis toimunud esinduslikul disainiesitlusel Aurora Fashion Week esines neli Soome disainifirmat Samuji, Saara Lepokorpi, R/H, Ensaemble. Portaalile Fontanka.ru antud selgitustes kinnitasid Samuji ja Saara Lepokorpi, et Eestis on neil palju kasulikum toota kui Soomes. Üksnes Ensaemble tunnistas, et toodab kõik oma kollektsioonid Soomes, kuid üksnes põhjusel, et tegemist on disainerite paariga, kes peale ideede genereerimise ka õmbleb ise. Samuji, kelle toodangut müüakse New Yorgis, Pariisis, Milanos ja isegi Moskvas, kinnitas soovi tootmist oluliselt laiendada.