Samamoodi tegutsevad meie turul näiteks ka ettevõtte konkurendid Põhjamaadest, Nordea ja Danske Bank. Septembris registreeritud Pohjola Bank plc Eesti filiaal tegutsemiseks luba veel ei oma, oodates taotlusjärgset otsust finantsinspektsioonilt. Otsus tuleb kahe kuu jooksul pärast vajalike andmete ja dokumentide saabumist.

Vaid veidi enam kui pool aastat tagasi kinnitas panga asetegevdirektor Timo Ritakallio, et Pohjola grupil Balti riikidesse laienemise kavatsust ei ole — seda vähemalt universaalpangana. Toona märkis Ritakallio, et Pohjolal on Balti riikides „nõudlust” eelkõige ettevõtete poolt, kelle peakorter asub Soomes ning kelle tütarettevõtted tegutsevad siinpool lahte.

Eesti turu kompamist alustas ettevõte siiski juba varem, ostes möödunud aasta jaanuaris kaubanduskontsernilt Kesko ligi 470 miljoni krooni eest finants- ja kindlustusteenuseid osutava ettevõtte K-Finance’i (praegu Pohjola Finance), mis lisaks Eestile tegutseb ka Lätis ja Leedus.

Veelgi paremini on Pohjola tegevus eestlastele tuntud aga grupi tütarettevõtte Seesam kindlustuse kaudu, millel Eestis vanust üle kümne aasta. Võimalust, et loodav pank võib turu suhteliselt hilinenud hõivamiseks kasutada siinsete tütarettevõtete abi, Pohjola esindaja Toomas Abner eile ei kommenteerinud.

Eestis samuti filiaalina tegutseva Danske panga juhataja Aivar Rehe kinnitab, et uued pangainstitutsioonid ja investeeringud on Eestisse teretulnud. „Rääkides nii Danske kui pangaliidu nimel — see on hea ajalooga pank ja meie poolt: tere tulemast!“ Teise positiivse argumendina nimetab Rehe asjaolu, et pankade konkurentsivõistluses võidab eelkõige klient. „Olukord, kus 80% turust on kahe Rootsi suurpanga käes, pärsib konkurentsi.“

Vaatamata viieteistkümnele Eestis tegutsevale kommertspangale ja välispankade filiaalidele usub Rehe, et ruumi jagub veel mõnelegi pangale.

Finantsinspektsiooni andmetel jagunes eelmise aasta lõpu seisuga pankade laenuturg suures osas kahe Rootsi suurpanga vahel, kes on haaranud turust kokku 76% (sellest 48% endisel Hansapangal).

Umbes kümnendiku suurust lõiku omasid laenuturu tordist nii Nordea kui Sampo (praegune Danske Bank). Veel viiele pangale/filiaalile kuulus laenuturu mahust vaid üks protsent, ülejäänutele veelgi vähem.

„Ei ole saladus, et oleme ka ise väike pank ja saanud oma kasvuruumi suuremate arvelt,“ tunnustab Danske Bank Eesti filiaali juhataja Aivar Rehe. Võimalust, et Pohjola võiks ära kasutada viimasel ajal Rootsi suurpankade pihta heidetud kriitikanooli, ta kommenteerida ei soovi. „See on praegu väga sensitiivne teema.“

Rehe usub, et turule sisenev Pohjola masskliente kohe püüdma siiski ei asu. „Tõenäoliselt võetakse esmalt ette ärikliendid, sest ka kaubavahetus Eesti ja Soome vahel on üsnagi aktiivne.“ Samuti võib Pohjola pakkuda Rehe hinnangul lisaks mitmesuguseid uusi tooteid privaat- ja personaalpanganduse valdkonnas.