„Kõik kodanikud võivad esitada avalduse ühe hektari Kamtšatka, Primorje, Habarovski, Amuuri, Magadani, Sahhalini piirkondades, Jakuutia vabariigis, Juudi ja Tšukotka autonoomsetes piirkondades maa saamiseks,“ vahendab Washington Post Moscow Timesi.

Huvitatud võivad saada hektari tasuta maad või maksuvabastuse viieks aastaks. Seejärel muutuvad nad maatüki omanikeks, kui nad on seda eelnevalt harinud.

Sel teel loodab Venemaa lahti lukustada väheasustatud maavarade rikast potentsiaalset piirkonda.

On ka olulisemalt kiireloomulisem mure. Kuna seal venelasi eriti ei ela, on Hiina ettevõtete tegevusel tekkinud Venemaa Kaug-Itta terved hiinlaste külad. Venemaa poolel on sündivus langemas ja Hiina poolel tõusuteel. Läinud suvel soovitas üks Vene valitsusametnik, et läbi maa jagamise võiks rahvaarv kuuekordistuda 36 miljoni inimeseni.

„Ehk selle projekti raames taipavad Venemaa kodanikud Kaug-Ida potentsiaali,“ ütles Kaug-Ida piikonna arendamise eest vastutav Aleksander Galuška.

Siiski valitseb laialdane skeptitsism itta rändamise suhtes. Jakuutia piirkonna elanikud protestisid märtsis sisserändajate vastu. Nad kardavad 21. sajandi kullaotsimise lainet.