Viimastel aastatel viisakaid kasumeid nautinud põlevkiviõli tootjad ähvardavad nüüd, et plaanitav poolkoksi ladestamistasu tõstmine tähendaks tootmise lõpetamist. Kui praegu maksab poolkoksi ladestamine 15,65 krooni tonn, siis valmiva keskkonnatasude arendamise kontseptsiooni järgi tõuseks see 2010. aastal 117,5 kroonini.

„Kui me järgmisel aastal maksame kõiki keskkonnatasusid kokku 29 miljonit krooni, siis ülejärgmisel aastal kasvaks see 170 miljoni kroonini,” rääkis Eesti suurima põlevkiviõli tootja Viru Keemia Grupi tehnikadirektor Meelis Eldermann. Eldermanni sõnul tähendab see, et ettevõttele jääb alles kaks stsenaariumi: must ja veel mustem.

„Kui naftahinnad jäävad tänasele tasemele, peame oma tegevust kokku tõmbama. Kui naftahinnad tõusevad, siis võime säilitada küll tootmise, aga uutesse tehnoloogiatesse investeerimiseks raha ikkagi ei jää,” lausus ta. Põlevkiviõli tootjad konkureerivad maailmaturul nafta baasil valmistatavate õlidega. Kui suve hakul algas uue keskkonnatasude kontseptsiooni väljatöötamine, maksis naftabarrel veel 140 dollarit, praeguseks on barreli hind langenud alla 60 dollari.

Väga ohtlik jääk Keemiatööstuste liidu juhi Hallar Meybaumi sõnul moodustavad keskkonnatasud põlevkiviõli tootjahinnast juba praegu üle kümne protsendi ja kui plaanitud tõus aset leiab, moodustavad keskkonnatasud juba ligi kolmandiku. Keskkonnaminister Jaanus Tamkivi nentis eile, et praeguses majandusolukorras tuleb põlevkiviõli tootjaid puudutavad keskkonnatasud tõesti uuesti läbi arutada nii ettevõtete kui ka majandusministeeriumiga.

Minister lausus, et uued keskkonnatasud on välja töötatud tulenevalt võimalikest keskkonnakahjustustest. „Poolkoks on keskkonnale väga ohtlik, sest eraldab vähki tekitavaid ühendeid ja halvendab põhjavette sattudes vee kvaliteeti.”

VKG soovib tsementi toota

•• Keskkonnale ohtliku poolkoksi ladestamise vähendamiseks plaanib Viru Keemia Grupp rajada tsemenditehase, mis kasutaks toormena ära ühe osa tekkivast poolkoksist. •• „Selle projekti maksumus on üle kahe miljardi krooni ja kui me praegu ladestame aastas 800  000 tonni poolkoksi, siis tehase valmides saaks sellest poolt kasutada tsemendi tootmisel,” rääkis ettevõtte tehnikadirektor Meelis Eldermann. •• Eldermanni sõnul võib projekt jääda toppama, kui suur osa kasumist tuleb maksta keskkonnatasudeks. Tsemenditehas võiks paremal juhul tööd alustada Eldermanni sõnul 2011. või 2012. aastal ja toota aastas kuni 940  000 tonni tsementi.