Hiljuti levis uudis, et elektripuuduse käes vaevlev Venezuela kuulutas aprillis ja mais kõik reeded puhkepäevadeks, et vähendada elektri tarbimist. Nüüd leidis Venezuela president Nicolas Maduro endale uue vaenlase – eelkäia Hugo Chavezi 2007. aastal kehtestatud ajavööndi muutmise.

3 miljoni elanikuga pealinna Caracase elekter tuleb ligi 75% ulatuses hüdroenergiast. Kuna veetase on kukkunud rekordmadalale, ei suudeta elektrit toota.

„Ma muudan elektri säästmiseks alates 1. maist Venezuela ajavööndit,“ teatas president Maduro neljapäeval, kirjutas Bloomberg. „Ma selgitan lähipäevil seda meedet, kuid eesmärk on sama – olukorra lahendamine.“

Kahjuks jättis president täpsustamata, kuidas ajavööndi muutmine asendaks energeetikasse tegemata jäänud investeeringuid.

Reedel teatas asepresident Jorge Arreaza, et Venezuelas nihutatakse kellaaega poole tunni võrra edasi, GMT+4 tundi ajavööndisse.

Ajavööndid on varemgi Venezuelas meelehärmi valmistanud. 2007. aasta detsembris nimetas ekspresident Chavez ajavööndeid imperialistlikuks leiutiseks ja lasi keerata kellasid tagasi 30 minuti võrra. See olevat olnud hea koolilastele ja vaestele.

Et Venezuela ei ole võimeline lahendama elektripuuduse probleemi, näitab kasvõi see, et kui alles kuulutati reeded puhkepäevadeks, siis ka tulev esmaspäev on kuulutatud riigiametnikele puhkepäevaks. Maduro sõnul on kasutusel olevad meetmed Guri tammi ääres juba tõstnud veetaset pea 22 sentimeetri võrra.