Poliitikud teevad lühinägelikke otsuseid ega kuula ettevõtjaid, kuigi sellega võiks palju rumalaid otsuseid ära hoida. Riik on haldussuutmatu ega toeta oma tegevuses kuidagi ettevõtete tegemisi ja püüdlusi, jäi kõlama eilsel Äripäeva konverentsil Äriplaan 2015.

<p>Mailis Lintlom</p>

Poliitikud on äärmiselt lühinägelikud. Riigivõim ei suhtu ettevõtjatesse austusega. Oma haldussuutmatuse matavad riigi esindajad ettevõtjate süüdistamisse. Eesti ettevõtjal on raske. Me peame vaatama välisturgudele, sest meie oma turg on väike. See ei ole meie eelis. Keegi ei oota meid väljas, aga me saame seda teha müües usaldust. Pidevalt antakse märku, et me ei usalda teid. Te ei maksa makse. Kontrollime teid. Selline usaldamatus paistab ka väljapoole, teistesse riikidesse.

<p>Sonny Aswani</p>

Eesti poliitikud peaksid kokku leppima, kuidas ajusid Eestis hoida. Eeskujuks võiks olla Singapur, kus otsustati, et riik spetsialiseerub meditsiinisektorile. Võeti kindel fookus ja osapooled hakkasid tegema koostööd selle teostumise nimel.

Mind paneb see muret tundma, et riik ei ole ettevõtjate jaoks olemas sel määral, nagu peaks. Üksmeel, mida näidatakse üles laulupeol, peaks kanduma ka ülejäänud ellu.

<p>Björn Wahlroos</p>

Maailmas on avastatud uus „nafta”, odav tööjõud. Tänu odavale Hiina, India ja Aafrika tööjõule on tööjõu hind langenud. Peame võtma omaks uue mõtteviisi ja avama turu võõrtöölistele. Oleme kaotanud konkurentsieelise, sest oleme arvanud, et meie sotsiaalne mudel on kõige õigem, aga reaalsus on paraku hoopis teine. Peaksite eestlane olemise üle uhkust tundma ja teie tulevik on väga hea. Soome tulevikuväljavaade on kurvem.

<p>Heiti Hääl </p>

Kui ma oleksin 2008. aastal teadnud, et LNG terminali loomine osutub pooltki nii poliitiliseks, siis ei oleks ma sellega tegelema hakanud. Seda terminali on aga vaja. Poliitilise arvamuse kohaselt on kõige olulisem toruühendus Soomega. Tegelikult see, kas Gazpromist tuleb siia kolm või neli toru, ei ole oluline. Kas arvutis tuleb vajutada kolme või nelja klahvi, et sulgeda ühendus, ei ole oluline. Veeldatud maagaasi siia toomine on õige tee.