Vahetult enne riigikogu kantselei direktori ametiaja lõppu läinud aasta juulis allkirjastas Alajõe käskkirja arvutivõrgu kasutamise korra kohta. Kehtima hakkas käskkiri augusti algusest, kui kantselei uus juht Peep Jahilo oli saanud paar nädalat ametis olla. Kui seni puudus riigikogu liikmete ja kantselei teenistujate elektronpostkasti sisu varundamisel ja säilitatamisel tähtaeg, siis Alajõe käskkirja järgi määrati selleks üks aasta.

Selle tulemusena muutus praktiliselt võimatuks täita kohtumäärust Rosimannuste e-kirjade (ka kustutatud kirjade) kantselei kaudu väljastamiseks.

Nimelt oli Harju maakohus juba aasta enne Alajõe käskkirja nõudnud Autorollo pankrotimenetluse raames riigikogu kantseleilt välja valiku Rosimannuste e-kirju perioodist 2008. aasta algusest kuni 2011. aasta märtsini.

Kantselei keeldus siis kirju väljastamast ning esitas kohtule vastulause. Hiljuti jättis kohus aga vastulause suures osas rahuldamata ning kohtumäärus jõustus. Seega peaks riigiasutus kohtumäärust täites ka e-kirjad väljastama.

Paraku andis vahepeal Alajõe poolt allkirjastatud käskkiri riigikogu kantseleile seadusliku aluse kõikide üle aasta vanuste e-kirjade mittesäilitamiseks.

Loe pikemalt Äripäevast.