Kohtusse pole mõnda "alternatiivravitsejat" lihtne anda ka kadunukese lähedastel, hookuspookus pole karistusseadustiku kohaselt kelmus. Asja ei muuda isegi see, kui tegemist on tasulise telefoniliini või telesaatega, kus inimesed saavad "abi" tähemaagia, numeroloogia või nõiduse läbi, kirjutas ERRi uudisteportaal.

„Sellist ennustajat, isegi kui ta võtab oma tegevuse eest raha ja lubab rikkust või õnne, ei saa kelmina käsitleda. Selgeltnägemise või ennustamise olemus on üldtuntud teave ja inimesel on vaba valik sellistesse võimetesse või nõidusesse uskuda ja seda teenust siis ka tarbida, näiteks tasu eest horoskoobi koostamine või muu seesugune,” ütles politsei- ja piirivalveameti avalike suhete esindaja Tuuli Härson.

Näiteks Kanal 12 eetris on esmaspäevast reedeni saade „Jututuba”, mida tutvustatakse kanali kodulehel: „Hommikusisustaja, kus saad vastuse igale oma murele ja küsimusele. Helista saatesse, kus sind kuulatakse ära ja leitakse sulle sobiv lahendus.” Alles hiljuti on saate ajal pandud ekraanile jooksma kiri, mis teatab, et saates edastatud arvamused ja soovitused ei väljenda tootja ja telekanali seisukohti.

Kolme tunni jooksul jagub helistajaid ja tekstisõnumiga nõu küsijaid piisavalt, vaatamata sellele, et kõneminuti hind on 2,98 eurot ja sõnum maksab sõltuvalt operaatorist 1,02 või 1,28 eurot. Saatejuht vaatab näiteks pendliga üle helistaja "eluenergia" ja "tšakrad" ja "annab nõu" nii küttepuude kui korterimüügi teemadel.