Euroopa Liidus on alanud diskussioon ühtse põllumajanduspoliitika reformimiseks pärast aastat 2013. Praegusele põllumajanduspoliitikale heidetakse ette, et ELi põllumajandustoetuste maksmine põhjustab kaudselt keskkonna saastamist. Seetõttu on tõenäoline, et järgmisel programmeerimisperioodil vähendatakse laussubsideerimist ja toetatakse pigem keskkonnasõbralikke põllumehi, vahendab aripaev.ee.

Eurokoridorides liiguvad ideed, et põllumajandus, mis seni tegeles peamiselt toidu tootmisega, muutub väga laiahaardeliseks majandusvaldkonnaks, mis toodab ka biokütuseid, pakub elupaiku kaitstavatele liikidele, korraldab globaalset fosfori-, lämmastiku- ja süsinikuringet, uuendab maastikke jne. Just niisugused keskkonda kaitsvad tegevused saavad alates 2013. aastast ilmselt ka kopsakamat rahalist toetust.

Põllumajandusministeeriumi mahepõllunduse büroo juhataja Margot Pomerants märkis, et mahepõllumajandus on valdkond, kus on kehtestatud rida põhimõtteid ja meetodeid, et vähendada inimmõju keskkonnale, tagamaks põllunduse võimalikult looduslähedane toimimine.

"Nii on mahepõllumajanduses keelatud kasutada geneetiliselt muundatud organisme ja ioniseerivat kiirgust, rangelt on piiratud taimekaitsevahendite, väetiste, antibiootikumide, hormoonpreparaatide jmt kasutamine," selgitas Pomerants. "Mahepõllumajanduse nõuete järgi taimi kasvatades on vaja kasutada külvikordi ja viljavaheldust. Näiteks porgandit ei saa kasvatada viis aastat ühel põllul."

Hinnanguliselt on Eestis üle 1500 mahetootja, kes majandavad enam kui 100 000 hektaril. Eesti toetused neile on aga paar-kolm korda väiksemad kui näiteks Leedus.

Viljandimaal asuva Pajumäe ökotalu peremehe Arvo Veidenbergi hinnangul on väikese turuosaga tooteid alati kulukam valmistada.

Et toodangu mahtu kasvatada, tuleb omakorda suurendada sortimenti ja leida uusi müügikohti, mis nõuab Veidenbergi sõnul omakorda üha suuremat tööjõukulu ja logistilist koormust. Kõik see vähendab aga tootmise tasuvust. Seega ei saa Pajumäe talu peremehe hinnangul ökotootmist tervikuna kuigi tulusaks äriks pidada.