Analüüsist selgusid järgnevad asjaolud:

Nafta hinna langusest tingitud rubla kursi langus on kaudselt mõjutanud ka põllumajandussektorit. Ületootmisest ja Venemaa poolt toiduainetele kehtestatud embargost tingitud hinnalangus on sellega saanud täiendava negatiivse impulsi.

Kuigi Euroopa toiduainete turg on Venemaale suletud, siis nõrk rubla piirab tarbimist ja pärsib ka sanktsioonide alt välja jäänud riikide äri Venemaaga. Seetõttu lisandub nende riikide kaup turgudele, kus on maksevõime endine, suurendades seal konkurentsi.

Madalast nafta hinnast tingitud positiivne mõju rakendub kevadel, kui algavad põllutööd – tööks vajalik kütus on odavam. Selle kogumõju on aga oluliselt väiksem kui madalatest kokkuostuhindadest tingitud kahju.

Kuue kuu perspektiivis ma suurt pankrotilainet ei prognoosi, küll aga võib ette näha põllumajandussaaduste tootmise mahtude vähenemist. Madalast piima hinnast tingituna on kuulda jutte piimakarjade likvideerimise plaanidest nii Eestis kui Euroopas ja see on esimene märk, et ületootmine hakkab vähenema ja hindade põhi võiks käes olla.

Eestis lõpetavad piimatootmise need ettevõtted, kes omavad põllumaad ja keskenduvad tulevikus ainult teraviljatootmisele.

Sama võivad teha ka väiksemad karjaomanikud, kus pole laenuraha lauta investeeritud ja lõpetamine on ainult otsustamise küsimus. Selle tulemusena võib omakorda kasvada töötute arv ja maalt ära kolimine.