Osa põllumajandustoetusi maksti 2004. aastal valesti välja. Kuna toetusi on saanud ebasobivad maad, siis need toetused nõutakse täies mahus tagasi, lausus Eesti Päevalehele põllumajandusministeeriumi põllumajandus- ja kaubanduspoliitika asekantsleri Andres Oopkaup.

“Igasugune alusetult saadud riigiabi tuleb tagasi maksta, seda kas maksegraafiku või kokkuleppe alusel. Praegu tegeleme sellega, et tagasimaksmine oleks talunikele inimlikum,” ütles Oopkaup.

PRIA teabe- ja arendusosakonna juhataja Heli Raametsa sõnul puudutab eri toetusrahade tagasimaksmine 300–400 talunikku, kes peavad tagastama kokku kuni neli miljonit krooni. “Näiteks Saaremaal tuleb 60 taotlejal tagasi maksta 600 000 krooni ja Hiiumaal 12 taotlejal 38 000 krooni.”

Keskkonnasõbraliku tootmise toetusi nõuab PRIA tagasi enam kui paarisajalt põllumehelt ligi kahe miljoni krooni ulatuses. “Palju on neid, kes on küsinud nii ebasoodsamate piirkondade kui ka keskkonnasõbraliku tootmise toetust. Kontrolli käigus on selgunud, et toetust on küsitud põllumaa asemel hoopis võsale. Saartel elavad põllumehed on miskipärast aru saanud, et toetust võib küsida nii võsale, kadastikele, prügimägedele kui ka lausa metsale,” põhjendas Raamets.

Hiiumaa talupidajate keskliidu juht Toomas Remmelkoor osutas samas, et toetusraha nõutakse nüüd tagantjärele tagasi isegi nendelt tootjatelt, kelle maad tunnistati 2004. aastal toimunud kontrollimiste käigus toetuse saamiseks kõlblikeks.

“Põllumajandusministeerium tahab toetusalustest maadest välja arvata kõik rohkem kui 100 ruutmeetri suurused alad, kus puuvõrad katavad üle poole pindalast. Meie ettepanek on hinnata metsasust siiski kogu maatüki suuruse alusel, kuna meie traditsioonilised maastikud on korrapäraste metsatukkade asemel kaetud puudegruppidega,” lausus Remmelkoor.