Peaminister Mart Laari sõnul puudutab eelnõu seda osa põllumajandusest, mis on meie kliimavöötmes hinnatud suhteliselt konkurentsivõimeliseks. "Just põhjapoolsetes maades on mahepõllumajandus ka välisekspertide hinnangul üks põllumajanduse liike, mis kvaliteedile orienteerudes võib põllumehele tulu tuua," ütles Laar täna ajakirjanikele.

Peaministri sõnul pole tänu puudulikule seadusandlikule regulatsioonile Eesti mahepõllumeestel oma toodanguga Euroopa turule asja olnud. "Kuigi mahepõllundusega Eestis tegeleti, olid ekspordivõimalused sisuliselt olematud," rääkis Laar.

Nüüd reguleeris valitsus valdkonna. Sellega avatakse Laari sõnul tulusaamise ja põllumajanduse arendamise võimalused.

Mahepõllumajanduse seaduse eelnõu tingis vajadus viia mahepõllumajanduse toodang vastavusse Euroopa Liidu nõuetega, kuna mahepõllumajandustoodang eksporditakse põhiliselt Euroopa Liidu liikmesriikidesse.

Eelnõu reguleerib mahepõllumajandust kui keskkonda säästvat ja looduslikku tasakaalu säilitavat põllumajandussaaduste tootmist ning põllumajandussaaduste ja toodete käitlemist.

Seadus on kavas jõustada 1. mail. Seaduse täismahulise rakendamise korral 2002. aastast on kulud riigieelarvele kokku 5,7 miljonit krooni.

Samuti kiitis valitsus täna heaks haldusõiguserikkumiste seadustiku muutmise eelnõu, mis on seotud uue mahepõllumajanduse seaduse eelnõuga.

Eelnõu sätestab füüsilise isiku haldusvastutuse mahepõllumajanduse seadusest tulenevate nõuete rikkumise eest.