Ärileht kirjutas juba aprillis, et Nelja Energia müük hakkab lõpule jõudma. Tegu on hinnanguliselt ca pool miljardit eurot maksva tehinguga ning kui Eesti Energia ostaks Baltikumis tuuleparke omava ettevõtte, oleks see EE-le üks ajaloo suurimaid tehinguid. Olenevalt lõpphinnast võib EE suurimaks investeeringuks jääda siiski Auvere elektrijaam, ent Nelja Energia ost oleks sel kohe kannul.

Nelja Energia suuromanik, norrakatele kuuluv Vardar teatas selle aasta alguses, et panevad müüki kogu oma aktsiapaki ehk 77% Nelja Energiast. Väidetavalt oli esmaste ostupakkumiste tegemise tähtaeg 20. aprillil. Nii enne kui pärast seda vaikisid aga asjast kõik osalised - nii Eesti Energia juhatus kui nõukogu ning valitsuse liikmedki.

Nii suure ostupakkumise tegemise jaoks on tõenäoliselt Eesti Energial vaja siiski valitsuse heakskiitu, kuigi juriidiliselt piisaks üldkoosoleku ehk rahandusminister Toomas Tõniste nõusolekust. Toona, aprillis, käis Eesti Energia juhtkond eesotsas juhatuse esimehe Hando Sutteriga valitsuskabinetis EE tulevikuplaanidest rääkimas, ent avalikkusele rohkemat ei kommenteeritud. Ka mitte seda, kas Eesti Energia ostupakkumise on teinud või on seda tegemas. Viimati, esimese kvartali majandustulemuste tutvustamisel ütles Sutter napilt, et kindlasti räägitakse asjast siis kui on millestki rääkida. Samas ei ole nad kunagi varjanud oma huvisid taastuvenergiaportfelli laiendada. Sutter ei kommenteerinud Ärilehele ka täna võimaliku tehingu kohta midagi.

Vardar Eurus AS-ile ehk norrakatele kuulub 77% ja Eesti investoritele 23% Nelja Energia aktsiatest. Vardar Eurus on Norras registreeritud ettevõte, mis on koostöövormiks kahe organisatsiooni vahel - 90% kuulub Norra energiaettevõttele Vardar AS ja 10% põhjamaade keskkonna investeeringute fondile NEFCO.

Eesti investorid Nelja Energias on Ivard OÜ (võtmeisik Peeter Mänd), Vestman Energia AS (Aivar Berzin), JMB Investeeringute OÜ (Jüri Mõis), HTB Investeeringute OÜ (Hannes Tamjärv), Nelja Energia AS juhtkonna ettevõtted Solarcom OÜ (Martin Kruus) ning Atradius OÜ (Kalle Kiigske), Skype loojate investeeringute firma Ambient Sound Investments OÜ, United Partners Investments OÜ ja Kakssada Kakskümmend Volti OÜ.