Kaczynski juhitav erakond võtab täisvastutuse majanduse ja plaanide eest. Valitsev 8aastat võimul olnud Kodanike Platvorm (PO) sai mitteinspireeriva tulemuse, kuid see on piisav, et vältida Ungari stsenaariumi käivitumist. Kõige omapärasem tulemus on see, et esmakordselt alates 1989. aastast paistavad parlamendist kaduvat vasakpoolsed parteid. Selle põhjuseks on sisevõitlused ja EL immigratsioonikriis.

Uus valitsev partei lubas ringi teha 2016. aasta riigieelarve. See tähendab kindlasti lõdvemat eelarvepoliitikat, mis muudab maksusüsteemi ümber jagamise suunas. Erifookuses on käibemaksu kogumise süsteemi aukude lappimine, mis toob riigile kahju. Põhimõtteliselt liigutakse samas suunas Eesti maksuametiga. Tõenäoliselt muutuvad valmislubadused lõpuks lahjemaks.

See meenutab mõne kuu eelset president Duda kampaaniat, kus lubati tagasipöördumist madalama pensionile mineku ea juurde (naistel 60 aastat ja meestel 65 aastat). Tegelikkuses tähendas see seda, et tekkis mõningane valikut varem pensionile mineku osas, kuid vaid juhul, kui lepiti väiksema pensioniga.

Kummaline on see, et Poola vasekaevandusgigandi KGHMi aktsia püsis täna hommikul börsil paigal, kuigi PiS lubas kärpida kaevandusmaksu. Poola zlott ja Poola valitsuse võlg näitab samuti investorite rahulikku meelestatust.

PiS väljatöötatava finantsturgude lahendusega läheb veel kvartaleid aega, kuni Poola keskpanga ja finantsinspektsiooni praegused juhid lahkuvad. Tõenäoliselt päädib see pankadele ja kindlustusseltsidele 39 baaspunkti suuruse varade lisamaksuga, mis peaks tooma eelarvesse 5 miljardit zlotti.

Šveitsi frankides eluasemelaenude osas käib president Duda poolt loodud erikomisjonis debatt. Esimesed vihjed viitavad, et ollakse lahknevalt meelestatud 50/50 lahenduse, kus poole kuludest kannavad pangad ja poole laenu võtjad ning kogu kulude paneku pankade õlule lahenduse vahel.

PiSi poliitika peaks toetama väikese- ja keskmise suurusega ettevõtteid, kes naudivad tugevamat sisenõudlust. Riigile kuuluvate kommunaalmajanduse ettevõtete vähemusomanikud peaksid olema teadlikud, et nad on investeerinud strateegilistesse ettevõtetesse, kus ei saa välistada vertikaalseid liitumisi, et päästa hädas söekaevanduskompaniisid.

Euroga liitumine ei ole päevakorras enne, kui see muutub vaid poliitiliseks teemaks. Kui see muutub teemaks, siis PiS ei valiks välja jäämist vaatamata oma karmidele sõnadele Brüsseli suunas.

Oluline on EL vahendite saamine. Vaatamata paljudele ebaõnnestumistele on Kodanike Platvorm olnud väga efektiivne EL rahade kasutaja. Uue valitsuse paigal tammumine annaks selles küsimuses majandusele väga negatiivse signaali.