Poola valitsus kavatseb teenida pankadele kehtestava täiendava maksuga teenida 5 miljardi zlotist (1,16 miljardi eurost) lisatulu, kuid see võib peletada panku võlakirjade ostmisest ja laenude andmisest eemale. Pankade minema peletamine Ida-Euroopa suurimalt võlakirjaturult muudaks finantseerimise sõltuvamaks väliskapitalist.

„Et mitte lasta oma varasid õhku võivad pangad piirata võlakirjade kauplemist,“ ütles Societe Generale’i üleilmsete turgude asejuht Marcin Dabek. „See lööb kindlasti võlakirjade järelturgu, vähendab likviidsust ja võib vähendada uute võlakirjade nõudlust.“

Oktoobris võimule tulnud konservatiivne erakond Õigus ja Õiglus plaanib maksustada 4 miljardi zlotti (930 miljonit eurot) ületavaid pankade varasid 0,39% maksuga, et rahastada heaoluühiskonna kulutusi, sealhulgas uut emapalka.

Kolmapäeval parlamendis arutlusel olnud maksuseadusel saavad olema negatiivsed mõjud nii pangandusele kui laiemale majandusele, kuna laenukasv aeglustub ja sööb kasumeid, teatas Deutsche Bank.

Maksuettepanek on saanud kriitikat ka keskpangast. Maks peaks jõustuma juba veebruaris.

Peaminister Beata Szydlo pöördus kolmapäeval parlamendiliikmete poole öeldes, et see eelnõu näitab valikut inimeste huvide ja ettevõtete huvide vahel.

Poola pangad on zlottides võlakirjaturul suuruselt teised investorid välisinvestorite järel. 2014. aastal keelati Poola pensionifondidel valitsuse võlakirjade ostmine. Pankade käes on 162 miljardi zloti (37,7 miljardi euro) väärtuses Poola võlakirju, mis moodustas kolmandiku võlakirjade üldmahust.

Valitsuse väärpaberid moodustavad umbes 10% Poola pankade varadest. Tänavu 10 kuuga on Poola pangandussektori kasum aastaga vähenenud 21%, 11,4 miljardile zlotile (2,65 miljardile eurole).

Poola aserahandusminister Konrad Raczkowski ütles parlamendis, et muretsevad pangad peaksid tähele panema, et maks ei laiene bilansis olevale esimesele 4 miljardile zlotile.