Veterinaar- ja toiduameti (VTA) pressiesindaja Elen Kurvits ütles Ärilehele, et täna kohtusid Brüsselis Euroopa liikmesriikide juhtivad veterinaarametnikud. Kohtumisel osales ka VTA peadirektori asetäitja Olev Kalda.

„Kohtumise algul tegi Poola peaveterinaararst avalduse, kus avaldas kahetsust juhtunu pärast ja kinnitas, et mittenõuetekohaselt tapetud loomadelt pärinevat liha ega neist valmistatud tooteid ei ole teistesse liikmeriikidesse viidud,” rääkis Kurvits.

Ka on mitmed Eesti suuremad jaeketid kinnitanud, et neile kindlasti Poola Masoovia tapamajast pärit liha ei ole jõudnud, kuigi Poolast tarnivad liha mitmed siinsed jaeketid.

„Maxima Eesti ei müü Masoovia tapamajast pärinevaid tooteid. Saame kinnitada, et selle ettevõttega puudub meil igasugune kontakt ja koostöö. Samuti kinnitavad meie tarnijad, et antud ettevõttega puudub neil kokkupuude,” ütles ettevõtte kommertsdirektor Kristina Mustonen.

Sama kinnitasid ERR-i uudisteportaalile ka Rimi, Selveri ja Prisma pressiesindajad, kuigi näiteks Rimi kinnitas, et neil on Poola päritolu veiseliha müügis, teistel sealse päritoluga linnuliha. Coop Eesti ütles, et nemad Poolast liha ei too.

Ärileht kirjutas eile, et Poola uuriv telesaade Superwizjer avaldas möödunud reedel kaadreid tapamajast, kus haiged loomad, kes ei suuda ise jalgu alla võtta, tapale veetakse ja pärast terve looma lihana riigist välja viiakse.

Superwizjeri avalikustatud videod näitavad, kuidas ööpimeduses viiakse haigeid veiseid Masoovia tapamajja, kus nad saadetakse ilma veterinaari kontrollita tapmisele. Videodest on näha, et loomad ei suuda oma jalgadel püsida, mistõttu vinnatakse nad nööride ja vintside abil tapaliinile.

Ekspertide sõnul võib videodes kujutatud loomade seisund viidata haigete loomade liha ringlusse minekule, mis on seda hullem, kuna Poola on üks Euroopa suurimaid lihaeksportööre. ÜRO statistika kohaselt ekspordib Poola 80% oma lihatoodangust.

Enim liha ekspordib Poola Saksamaale. Talle järgneb Soome, kus palju müügil olevast lihast on Poola päritolu. Helsingin Sanomat kirjutas eile, et näiteks Soome veterinaaramet asus asja uurima.

Superwizjeri andmetel ei jätnud veterinaarid kontrollimata mitte ainult öisete vahetuste ajal tapamajja jõudnud loomade lihakehasid, vaid jätsid ka päevasel ajal regulaarsed kontrollid teostamata.