Näiteks Olympic Entertainment Group valmistas Poola turule minekut range regulatsiooni tõttu ette päris pikalt: eelleping sealse kasiinooperaatori ostuks sõlmiti 2005. aasta septembris, tehing jõudis lõpule 2007. aasta aprillis. Praeguse seisuga kuulub Olympic Casinole seitse kasiinot neljas Poola linnas.

Poola sai NATO liikmeks viis aastat varem kui Eesti ja on rahvaarvult Euroopa seitsmes riik, mille majandus kasvab kiiresti. “Esile võib tõsta ennekõike telekommunikatsiooni ja ehitust. Jõudsalt arenevad sektorid on ka transport ja logistika ning õhutransport. Tootmismahtudelt suurimad sektorid on toiduainetööstus ja keemiatööstus,” räägib Varssavi saatkonna majandusametnik Priit Masing.

Poolakad on nii riietuselt kui ka maneeridelt väga korrektsed ja soliidsed. Näiteks ei pea Poola kolleegid paljuks iga päev tervitamisel üksteise kätt suruda.

Feminism alles rajab oma teed Poola: naised lastakse siiani esimesena uksest sisse, nad tõusevad esimesena ning annavad ka terekäe esimesena. Mehed aitavad naisi autost välja ja kannavad kotte ning tõusevad austuse märgiks lauast, kui naisterahvad lahkuvad.

Täpsus on poolakatele väga oluline: hilinemine ei ole kindlasti sealse ärikultuuri osa, kuid täpsusest peetakse lugu ka ütlemistes. Oma ettepanekuid tutvustavad poolakad lühidalt ja loogiliselt. Küsimuste esitamine on üldjuhul intelligentsuse märk, kuid hoolega peab vältima elementaarsete asjade kordamise palumist. Au sees pole esinejad, kes kasutavad märkmeid, ega kuulajad, kes kirjutavad ettekande ajal, sest Poolas on märkmete lugemine ja tegemine signaal ebaprofessionaalsusest – poolakad esitavad kõrgeid nõudmisi nii endale kui ka partneritele.

Vanus on oluline

Organisatsioonides austatakse hierarhiat ja formaalset autoriteeti, nagu ka kogenumaid ja haritumaid inimesi. See väljendub nii otsuste tegemise protsessis kui ka tiitlite kasutamises. Oluline on saata läbirääkimistele omalt poolt nii vanuse kui ka töökogemuse poolest poolakatega samal tasemel esindaja ning värvata usaldusväärsed töötajad. “Kindlasti peame oma senise edu pandiks panustamist õigetele inimestele. Nagu uutel turgudel ikka, on kriitilise tähtsusega tugevate kohalike juhtide leidmine,” kinnitab Olympic Entertainment Groupi turundusdirektor Katre Kaarenperk-Vanatoa.

Katoliku usk on Poola identiteedi alus ja pühapäev on püha päev: üle poole elanikest käib kirikus ja see päev veedetakse oma perega. Ühiskonnas, milles on väga olulisel kohal nii usk kui ka perekond, tuleb võõrastel harjutada pikka meelt, enne kui nad omaks võetakse. Esimesed kohtumised on seetõttu suure tõenäosusega küllaltki formaalsed ja enne lõplikku otsust toimub mitu kohtumist. Suhted on Poolas väga olulised, eriti kui tegemist on pikaajalise ärisuhtega. Kombeks on teha ärisuhte alguses ja lõpus väikseid kingitusi.

Suure osa Eesti ekspordist Poola moodustab AS-i Repo Vabrikud toodang. Müügijuht Reilika Jugolaineni sõnul on Poola ärimehed üliaktiivsed, pidevalt parimate lahenduste ja tingimuste otsingul ning reageerivad turul toimuvatele muutustele ülikiiresti.

“Vaatamata negatiivsele kujule, mis on Eesti ühiskonnas Poolast loodud, on mulje koostööst Poola inimestega ülipositiivne ja igapidi motiveeriv. See on partner, kes hoiab end turu-uudistega kursis, on alati valmis kompromissideks ning läbirääkimisteks, saab aru, et ka eksimine on inimlik, ning süüdistamise asemel aitab otsida lahendusi. Tasub uurida Poola kultuuri, tutvuda selle riigi ajaloo ja keelega ning tee poolakate südamesse on avatud.”

Lõunapausita tööpäevad

Põhjalikuma uurimistööta teatakse enamasti vähemalt kahte poolakat – paavst Johannes Paulus II ja Frederic Chopini. Nende tähtsuse mõistmine rõõmustab poolakaid. Kuna tänapäeval segab poliitika end religiooni, ei ole usk aga viisakas jututeema, ka muud sobilikud kõneained tuleb ise välja mõelda, sest üldiselt söögi ajal ärijutte ei aeta – välja arvatud juhul, kui poolakad ise teevad sellega algust. Nagu eestlastelegi, meeldivad poolakatele rassistlikud rahvusstereotüüpidega naljad stiilis “eestlane-venelane-sakslane”. Ometi ei ole viisakas neid ise alustada, sest piir rassismi ja huumori vahel on imeõhuke ja selle ületamine toob kaasa paksu pahandust.

Tööpäev kestab Poolas üldjuhul kaheksast neljani ja lõunat ei ole ette nähtud. Ärilõunad algavadki tavaliselt kella nelja paiku, venides välja õhtutundideni, mil põhiroale järgnevad suupisted ja joogid. Slaavi kommete kohaselt on külaline nagu jumal majas ja küllakutsetest ei saa tavaliselt keelduda.

Kommentaar

Pertti Rahnel

Hansa Investeerimisfondide analüütik

Pärast viimase kümnendi kiireimat kasvu esimeses kvartalis (7,4%) ulatus kasv 6,7%-ni.

Sarnaselt paljude teiste Ida-Euroopa riikidega on ka Poola ettevõtete jaoks probleemiks kiire palgatõus. Augustis tõusid palgad eelmise aasta sama ajaga võrreldes näiteks 10%.

Eestiga võrreldavat tööjõupuudust Poolas siiski ei ole, kuigi eri majandusharude ja elualade lõikes leidub muidugi erandeid. Pigem on probleemiks suur tööpuudus, mis ulatub 12%-ni.