Eelküsitlused näitasid, et Portugalis on ennetähtaegsetel parlamendivalimistel oodata võimuvahetust. Konservatiivse Sotsiaaldemokraatliku Partei (PSD) poolt eesotsas Pedro Passos Coelhoga lubas ajalehe Jornal de negócios andmetel hääletada 37,4 protsenti valijaist ning parempoolse rahvapartei CDS/PP poolt 12 protsenti. Peaminister José Sócratese juhitud Sotsialistliku Partei toetus oli 29,2 protsenti, vahendab Äripäev. Rohkem kui 40 protsenti valijaist ei suutnud aga kas otsustada või ei kavatse üldse valima minna. "Nende valimiste üks põhiomadus on see," ütles ajalehele Financial Times analüütik Francisco Sarsfield Cabrial, "et keegi ei räägi hädaabist peale parteide, kes selle vastu on."

Peaminister jooksis plaanidega vastu seina. Sócrates oli sunnitud 23. märtsil tagasi astuma, kuna kaotas parlamendis toetuse oma neljandale säästupaketile. Seejärel oli Portugal sunnitud paluma finantsabi Euroopa Liidult ja IMFilt. Valimiskampaanias heitsid konservatiivid Sócratesele ette Portugali pankrotti viimist. Sócrates omakorda süüdistas Coelhot sotsiaalriigi lammutamises. Milline saab olema uus plaan riigi pankrotist päästmiseks, tavalisele portugallasele selge ei ole.

"Keegi ei räägi reaalsetest probleemidest," kurtis ajalehele Financial Times Vaqueirose omavalitsuse juht Firmino Oliveira. "Inimesed muretsevad tuleviku pärast ja selle pärast, kuidas mõjutab välisabi nende elu. Aga meile seda ei öelda."

Teada on, et veelgi kärbitakse pensione ja riigiametnike palka, lisaks on oodata maksutõuse. Ametiühingud on juba välja kuulutanud massilised protestid, välistatud pole ka üleriigiline üldstreik. Portugali lennufirma TAP pardameeskonnad on juunis ja juulis kuulutanud välja 10päevased streigid.